Schotland recycleert luiers tot dakpannen

Nieuws

Schotland recycleert luiers tot dakpannen

15 juni 2012

Schotland wil wegwerpluiers recyleren tot parkmeubilair, dwarsliggers, dakpannen en karton. De overheid start een proefproject bij 36.000 gezinnen.

Wegwerpluiers vormen een enorme afvalberg: in Schotland alleen al worden er elke dag 450.000 weggeworpen – meer dan 160 miljoen stuks per jaar. De overheid start daarom een nieuw project om de luiers te recycleren in vier districten. Er worden verschillende methodes van inzameling getest, en de meest succesvolle zal in heel Schotland worden overgenomen.

“Wegwerpluiers hebben een enorme impact op het milieu”, zegt minister van Leefmilieu Richard Lochhead in een persbericht. “Dit innovatieve programma is een fantastische stap voor de recyclage en maakt het voor de ouders makkelijker om iets voor het milieu te doen. Het is goed dat nieuwe technologie toelaat om meer materialen te recycleren. Zo kunnen we ons afval beginnen gebruiken als een kostbare grondstof, en ook onze economie een duwtje in de rug geven.”

Tot voor kort was het onmogelijk om luiers en andere absorberende hygiëneproducten, zoals maandverbanden, te recycleren. Maar in een speciale fabriek van het bedrijf Knowaste is dat nu wel mogelijk. De luiers worden er gereinigd onder hoge druk, om vervolgens afgebroken te worden tot twee producten: plastic en organische vezels, die verkocht worden aan fabrikanten. Ze kunnen er de grondstof vormen voor onder meer park- en tuinmeubilair, dwarsliggers voor het spoor, dakpannen en karton.