Schulden groeien Puerto Rico boven het hoofd
S. Chandra (IPS)
02 september 2015
Religieuze leiders op Puerto Rico roepen op tot schuldverlichting voor het Caraïbische eiland dat ten onder dreigt te gaan aan een schuld van 72 miljard dollar - 20.000 dollar per inwoner.
Puerto Rico heeft de status van “unincorporated territory” van de Verenigde Staten, wat inhoudt dat het wel door de VS wordt beheerd, maar geen integraal onderdeel van het land uitmaakt. In een gisteren uitgegeven verklaring roepen de kerkleiders de Amerikaanse Federal Reserve, de Centrale Bank van de VS, op te interveniëren als het Congres een faillissement van het land niet kan voorkomen.
‘Deze schuldencrisis dreigt mensen werkloos te maken en in armoede te duwen’
‘Deze schuldencrisis dreigt mensen werkloos te maken en in armoede te duwen’, zegt de rooms-katholieke kerkleider aartsbisschop Roberto González Nieves van San Juan. ‘De religieuze gemeenschap komt op voor kwetsbare mensen en we hopen dat de crisis opgelost kan worden op een manier die de armen beschermt en de economie stimuleert.’
Eric LeCompte van Jubilee USA, een alliantie van meer dan 75 Amerikaanse organisaties en 400 geloofsgemeenschappen, bezocht Puerto Rico half augustus om religieuze en politieke leiders te adviseren. ‘De schuld van het land moet teruggebracht worden tot houdbare proporties’, zegt hij. ‘En we moeten garanderen dat het land de weg naar duurzame groei opgaat.’
Hefboomfondsen
Sommige hefboomfondsen, die willen snijden in de economische groei op Puerto Rico, waren of zijn momenteel betrokken bij discussies over schulden in Griekenland, Argentinië en de Amerikaanse stad Detroit.
Twee recente rapporten – waarvan er één kwam in opdracht van een groep hefboomfondsen die de rampzalige schulden van het eiland opkocht, en één in opdracht van de Puerto Ricaanse regering – suggereren nieuwe bezuinigingsplannen om delen van de schuld af te betalen. In de rapporten wordt een reeks “fiscale aanpassingen” voorgesteld, inclusief het verlagen van het minimumloon, het budget voor onderwijs en de kosten van de gezondheidszorg.
De religieuze leiders maken zich zorgen over de roofzuchtige houding van de hefboomfondsen.
Een van de principes waar de religieuze leiders voor pleiten, is dat er een oplossing voor de financiële crisis moet komen zonder verdere bezuinigingen. Ze maken zich zorgen over de roofzuchtige houding van de hefboomfondsen. Naast de Rooms-katholieke Kerk is de verklaring ondertekend door de Methodisten, Lutheranen, de Evangelische Beweging, de Pinksterbeweging en de Disciples of Christ in Puerto Rico.
‘We constateren hoe wanhopig de situatie is voor dit land’, zegt Heriberto Martínez Rivera, secretaris-generaal van het Bijbelgenootschap in Puerto Rico en leider van de religieuze coalitie die zoekt naar een oplossing voor de schuldencrisis. ‘Te veel mensen lijden al onder bezuinigingsmaatregelen en veel broeders en zusters zijn naar de VS vertrokken, op zoek naar werk en een beter leven.’
Naast een oproep tot schuldverlichting en kritiek op nieuwe bezuinigingen, wijzen de religiueze leiders in hun verklaring ook op de noodzaak tot meer financiële transparantie. Verder willen ze dat de mensen die direct getroffen worden door de crisis, kunnen deelnemen aan toekomstige onderhandelingen over de schulden.