Seksueel geweld neemt toe in Mexico

Nieuws

Seksueel geweld neemt toe in Mexico

Emilio Godoy

24 november 2011

Geweld tegen vrouwen neemt toe in Mexico, naast escalerend geweld tussen de politie, het leger en drugskartels, zeggen vrouwenrechtengroepen.

“We zien een toename van seksuele intimidatie en verkrachtingen”, zegt Imelda Marrufo, directeur van Red Mesa de Mujeres, een netwerk van vrouwengroepen in Ciudad Juárez, bij de Amerikaanse grens.

Het Nationale Burgerobservatorium voor Femicide (OCNF), dat 43 mensenrechtengroepen en vrouwenorganisaties verenigt, documenteerde 7000 gevallen van verkrachting in 10 van de 32 staten in Mexico in 2010. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger, omdat van verkrachting vaak geen aangifte wordt gedaan.

In steden met veel criminaliteit, zoals Ciudad Juárez, waar drugskartels, politie en leger actief zijn, worden vrouwen op straat geregeld lastiggevallen of verkracht door groepen mannen. Soms worden de vrouwen daarna vrijgelaten, in andere gevallen worden ze vermoord en in de woestijn of op een afvalplaats gedumpt.

“Het is een zeer ernstige situatie”, zegt María Estrada, hoofd van OCNF. “Deze zaken worden niet onderzocht. Straffeloosheid regeert.”

Tussen januari 2010 en juni 2011, werden 1235 vrouwen vermoord in acht van de Mexicaanse staten. In negen staten verdwenen meer dan 3200 vrouwen, volgens het OCNF.

Staat schuldig

Een zaak die veel aandacht trok, speelde zich in 2006 af in San Salvador Atenco, 45 kilometer ten oosten van de Mexicaanse hoofdstad. Toen de politie met geweld straatverkopers verdreef, werden tijdens die operatie 47 vrouwen gearresteerd. Tenminste 26 van hen werden (seksueel) mishandeld of verkracht. Geen enkele politieman hoefde hierover verantwoording af te leggen.

Omdat de vrouwen in Mexico vastliepen in hun zoektocht naar gerechtigheid, stapten elf slachtoffers naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten.

“Het gedrag van de politie in San Salvador Atenco is een patroon geworden, je ziet het ook op andere plaatsen”, zegt Edith Rosales (53), een van de eisers in de zaak. “Vrouwen worden gedwongen mee te doen aan drugshandel en seksueel uitgebuit. Hun leven wordt hen afgenomen.”

De Inter-Amerikaanse Rechtbank voor de Mensenrechten verklaarde de Mexicaanse staat in 2009 en 2010 driemaal schuldig aan schending van de rechten van vrouwen.

De eerste uitspraak, in november 2009, ging over de moord op drie jonge vrouwen in Ciudad Juárez in 2001. In augustus 2010 bevond de rechtbank in twee aparte uitspraken de staat schuldig aan de dood van twee inheemse vrouwen, Inés Fernández and Valentina Rosendo. Zij werden in 2002 verkracht door soldaten in de zuidelijke staat Guerrero.