September 2012 was de warmste september sinds 1880

Nieuws

September 2012 was de warmste september sinds 1880

September 2012 was de warmste september sinds 1880
September 2012 was de warmste september sinds 1880

16 oktober 2012

De afgelopen maand was wereldwijd de warmste september sinds het begin van de metingen in 1880. Tot die conclusie komt de Amerikaanse klimaatdienst NOAA.

September was wereldwijd ongewoon warm. De gemiddelde temperatuur lag wereldwijd 0,67 graden Celsius boven het twintigste-eeuwse gemiddelde. Onder meer in Argentinië, Australië, Canada, Groenland, Japan en Rusland was het warmer dan gewoonlijk.

De NASA berekent het mondiale gemiddelde iets anders maar spreekt ook van de op drie na warmste september sinds het begin van de metingen.
Volgens de NOAA was september 2012 de 331ste opeenvolgende maand en de 36ste opeenvolgende septembermaand die warmer was dan het twintigste-eeuwse gemiddelde.

Steve Jobs

“De laatste septembertemperatuur die onder het gemiddelde zat, was in 1976, toen Gerald Ford president was en Steve Jobs en Steve Wozniak de Apple Computer Company hebben opgericht”, meldt de NOAA laconiek. “En als we alle maanden bekijken, dan was de laatste maand die onder het gemiddelde zat, februari 1985, toen Reagan president was.”

Tenzij het najaar ongewoon koud wordt, komt 2012 als geheel in de top tien van warmste jaren, voorspelt de NOAA. In de VS, waar ze de voorbije zomer een uitzonderlijke hittegolf gekend hebben, is 2012 zelfs op weg om het warmste jaar ooit te worden.

Wereldwijd is die warme septembermaand onder meer een gevolg van de zwakke El Niño, die het water in de Stille Oceaan opwarmt. De NOAA verwacht dat dit weerfenomeen nog de hele winter aanhoudt.

In het noordpoolgebied was de warme septembermaand mee verantwoordelijk voor het grootste verlies van zeeijs sinds het begin van de satellietwaarnemingen in 1979.