Shell mag niet terug naar Noordpool zonder huiswerk

Nieuws

Shell mag niet terug naar Noordpool zonder huiswerk

Shell mag niet terug naar Noordpool zonder huiswerk
Shell mag niet terug naar Noordpool zonder huiswerk

15 maart 2013

Shell heeft er een zootje van gemaakt in het noordpoolgebied en mag niet terug voor de plannen grondig aangepast zijn. De oliemaatschappij was niet voldoende voorbereid op het korte seizoen en de harde omstandigheden, zegt de Amerikaanse regering.

De pogingen van de oliemaatschappij om vorig jaar in het noordpoolgebied olieboringen op te starten draaiden op een grote mislukking uit. Er waren verschillende inbreuken op de milieuwetgeving en Shell bleek niet over het juiste materiaal te beschikken om een potentieel olielek in te dammen. Er sloeg op oudejaar zelfs een boorplatform op drift, dat ernstig beschadigd raakte en maar met moeite weer onder controle gebracht kon worden.

Pauze

De maatschappij had zelf ook al laten weten dat het in 2013 niet zal terugkeren naar het gebied en een pauze inlast om het materiaal te repareren en nieuwe procedures uit te werken.

Maar dat volstaat niet voor de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar. Hij liet gisteren (donderdag) weten dat de oliemaatschappij de overheid en een onafhankelijk auditbureau zal moeten kunnen overtuigen dat het over het juiste materieel, de juiste expertise en doordachte plannen beschikt voor het de operatie kan voortzetten.

“Shell heeft het in 2012 laten afweten en we laten ze er niet opnieuw een zootje van maken als ze deze stappen niet ondernemen”, zei Salazar op een persconferentie.

Rapport

Salazar doet de uitspraken op basis van een vernietigend onderzoek door het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de mislukte operatie. Daarin is sprake van basisfouten in onder meer het overzicht van onderaannemers, het beheer en de voorbereiding. Ze waren de uitbaters van de sleepboten die het boorplatform Kulluk moesten trekken onvoldoende gecontroleerd.

Het rapport heeft ook kritiek op het ministerie van Binnenlandse Zaken zelf en de Amerikaanse kustwacht, omdat ook zij de problemen onderschatten. “De overheid heeft nog heel wat te leren”, gaf Salazar toe. “Het noordpoolgebied is een van de moeilijkste regio’s om in te werken. Zelfs Shell, een van de rijkste bedrijven ter wereld, krijgt er te maken met een schare aan problemen.”

Salazar sluit verdere boringen niet uit, maar benadrukt dat er eerst flink huiswerk gemaakt zal moeten worden.