Sierra Leone verbiedt kindhuwelijken met nieuwe wet

Nieuws

Man die minderjarige trouwt riskeert celstraf en boete

Sierra Leone verbiedt kindhuwelijken met nieuwe wet

Sierra Leone heeft een officieel verbod op kindhuwelijken goedgekeurd. Eerder deze week zette president Julius Maada Bio zijn handtekening onder het wetsvoorstel dat een einde moet maken aan een praktijk die nog vaak voorkomt in het land.

Maar liefst een derde van de meisjes in het West-Afrikaanse land Sierra Leone treedt in het huwelijk voor hun 18de. Die jonge leeftijd heeft onder meer tot gevolg dat veel jonge vrouwen sterven door complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Daar moet de wet verandering in brengen, want een man die nu nog in het huwelijk treedt met een minderjarig meisje, riskeert een gevangenisstraf van 15 jaar en een boete van 4000 dollar. Ook de ouders van het bruidspaar en de gasten op het kindhuwelijk, riskeren straffen.

Grote stap voor Sierra Leone

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van een ‘historische wet’. 

‘Eindelijk worden meisjes beschermd tegen een zeer schadelijke praktijk die lange tijd hun rechten heeft geschonden en hun onderwijs, gezondheid en welzijn heeft belemmerd. Dit is een grote stap voorwaarts in de strijd tegen gendergerelateerd geweld’, reageert Samira Daoud, regionaal directeur West- en Centraal-Afrika bij Amnesty International.

Ze doet ook een oproep aan andere landen in de regio om het kindhuwelijk te verbieden, als ze dat nog niet hebben gedaan.

Volgens Unicef hebben West- en Centraal-Afrika het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. Er zou sprake zijn van 60 miljoen kindbruiden, aldus de VN-kinderrechtenorganisatie.