Slechte medische zorg droeg bij aan dood migranten VS

Peg Hunter CC BY-NC 2.0

Grens tussen Mexico en VS

Slechte medische zorg heeft bijgedragen aan meer dan de helft van de doden die in een periode van zestien maanden zijn gerapporteerd door de Amerikaanse Immigratiedienst (ICE). Dat zeggen mensenrechtenorganisaties in een nieuw rapport.

Onafhankelijke medische experts deden onderzoek naar de dood van vijftien migranten tussen december 2015 en april 2017. In acht gevallen werd geconstateerd dat de ontoereikende medische zorg heeft bijgedragen of geleid tot de dood van die persoon. De artsen die het onderzoek uitvoerden vonden ook bewijs van ondermaatse medische praktijken in alle andere gevallen, op slechts één na.

Sterven in detentie

‘ICE heeft laten zien niet in staat, of niet bereid, te zijn adequate zorg te verlenen aan de mensen die zij vastzet’, zegt Clara Long, onderzoeker bij Human Rights Watch. ‘De pogingen van de regering-Trump om het al zwaar belaste detentiesysteem drastisch uit te breiden, zullen er toe leiden dat nog meer mensen risico lopen.’

‘ICE heeft laten zien niet in staat, of niet bereid, te zijn adequate zorg te verlenen aan de mensen die zij vastzet’

In 2017 overleden twaalf mensen in immigratiedetentie, meer dan in welk jaar ook sinds 2009. Sinds maart 2010 overleden 74 mensen in immigratiedetentie. ICE heeft slechts in 52 gevallen de volledige of gedeeltelijke rapportage over de sterfgevallen vrijgegeven.

Op grond van die rapportages hebben de onderzoekers tijdlijnen van symptomen opgesteld van mensen die in detentie stierven, en de behandeling die ze kregen van de medische staf.

Medische experts beoordeelden ook hoe de zorg gedocumenteerd werd door ICE en in hoeverre dat afweek van de gebruikelijke medische praktijk.

Het rapport is naar gepubliceerd door mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch, de American Civil Liberties Union, Detention Watch Network en National Immigrant Justice Center.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift