Slotmanifest zorgt voor opschudding

Nieuws

Slotmanifest zorgt voor opschudding

Debra Anthony / José Antonio Silva

31 januari 2005

In het Braziliaanse Porto Alegre maakte een groep van 19 beroemdheden, onder wie twee Nobelprijswinnaars, dit weekeinde komaf met het open concept van het Wereld Sociaal Forum. Ze stelden een Manifest van de andersglobalisten op en riepen de andere deelnemers op dat politieke programma te onderschrijven. Daardoor is een keerpunt bereikt in de korte geschiedenis van het Forum.

Misschien was het uit frustratie over de grotere aandacht voor armoede en andere andersglobalistische thema’s op het Wereld Economisch Forum in Davos. Misschien wilden ze alleen maar helpen. Hoe dan ook hebben 19 prominente WSF-deelnemers een andersglobalistisch een manifest klaar dat een soort besluit moet vormen van het Wereld Sociaal Forum dat vandaag (31 januari) afloopt. Het is niet langer houdbaar te zeggen dat een andere wereld mogelijk is zonder meent Ricardo Petrella, één van de opstellers.

Bij de vier voorgaande edities was er steeds bewust voor gekozen geen slotverklaring op papier te zetten om het forumkarakter van het WSF te vrijwaren. Niet alle deelnemers zouden gediend zijn met zo’n gemeenschappelijke noemer. Met het manifest en hun oproep aan de 120.000 deelnemers het document te ondertekenen, riskeren de initiatiefnemers dan ook een storm van speculaties omtrent hun bedoelingen.

Bij de opstellers van het manifest zijn heel wat oprichters WSF-veteranen van het eerste uur. De Braziliaanse leden van het Internationaal Comité (IC) Candido Grzybowski en Francisco Whitaker zien de bui al hangen en relativeren meteen het het manifest als één van de vele honderden voorstellen die tijdens dit Forum werden geopperd.

Ignacio Ramonet, hoofdredacteur van de Franse krant Le Monde Diplomatique en voorzitter van mediawaakhond Global Media Watch ziet dat anders: Nu kan niemand nog zeggen dat we geen programma hebben. Nu hebben we een Porto Alegre Consensus en we hebben er alle vertrouwen in dat de grote meerderheid van de deelnemers hier akkoord zullen gaan met ons voorstel.

De twaalf punten die worden opgesomd gaan onder meer over de kwijtschelding van de schulden van de derde wereld, de invoering van een Tobintaks die internationale speculatie aan banden moet leggen, de garantie dat elk land voldoende voedsel kan en mag produceren voor zijn volk en dat het bovendien zijn beleid voor voedselvoorziening zelf kan bepalen. Verder is het manifest ook begaan met de discriminatie van vrouwen en minderheden en met de democratisering van internationale organisaties. Daarbij denkt het aan een verhuis van het huidige hoofdkwartier van de VN in New York naar een nieuwe locatie in het Zuiden.

De initiatiefnemers vroegen op hun persconferentie begrip voor hun onverwachte initiatief. We proberen enkel het debat te openen en de oprichting van internationale coöperatieve allianties te stimuleren, zei Petrella. Dat we nu pas naar buiten komen met dit manifest en niet aan het begin van het WSF bewijst toch dat we niet de bedoeling hebben de agenda van het Forum te bepalen?

Voorstanders hebben het over een dappere en belangrijke stap om het WSF enige politieke invloed te geven op weg naar een andere wereld. Tegenstanders zijn van mening dat het gaat om een initiatief van ‘oude beroemdheden’ die niet kunnen verdragen nu slechts deel te vormen van de massa die ze ooit hebben aangevoerd.

Voor ze naar huis terugkeren, zullen duizenden WSF-deelnemers het andersglobalistische manifest ondertekenen. Onder meer Nobelprijswinnaars Adolfo Pérez Esquivel en José Saramago deden dat al. (WD/MM)