Coronavirus

Sluiting scholen brengt miljoenen kinderen in Latijns-Amerika in gevaar

Maria Fleischmann / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

De sluiting van scholen om het coronavirus te bestrijden treft Latijns-Amerikaanse kinderen dubbel zo hard. Ze krijgen niet langer schoolmaaltijden. Dat brengt miljoenen kinderen in gevaar, waarschuwt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

In Latijns-Amerika en de Caraïben hebben de meeste overheden alle scholen gesloten, een van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

Terugdringen van armoede

In de regio speelden programma’s voor schoolmaaltijden een sleutelrol bij het terugdringen van extreme armoede en voedselonzekerheid.

85 miljoen meisjes en jongens krijgen er schoolmaaltijden. Voor tien miljoen kinderen vormen ze een van hun belangrijkste voedselbronnen, zegt de FAO.

Minstens vijftien landen in de regio hebben speciale programma’s voor schoolmaaltijden. Ze krijgen de steun van het Wereldvoedselprogramma, dat hiervoor naar schatting 4 miljard op tafel legt.

Immuunsysteem

De FAO erkent dat drastische maatregelen nodig zijn om het virus in te dammen maar vraagt tegelijk aan de overheden “maatregelen te nemen voor de schoolkinderen waarvan de gezinnen moeilijker toegang hebben tot voedsel, zodat die toch de maaltijden krijgen die worden gegarandeerd door voedselprogramma’s.”

‘Voldoende, diverse en voedzame voeding draagt bij tot het versterken van het immuunsysteem van mensen en vergroot hun capaciteit om ziekten aan te kunnen’, zegt de Mexicaan Julio Berdegué, de regionale vertegenwoordiger van de FAO.

De FAO vraagt dat minstens de meest kwetsbare gezinnen maaltijden blijven krijgen, door levertijden op scholen vast te stellen en door mobiele eenheden in te zetten.

Noodrantsoenen

Ook moeten overheden noodrantsoenen naar de meest kwetsbare gemeenschappen en gebieden sturen. De FAO beveelt daar tegelijk de thuislevering van verse voeding aan, indien mogelijk van lokale landbouw.
Overheden kunnen ook meer geld vrijmaken voor sociale programma’s, zodat de opschorting van de schoolmaaltijden gecompenseerd wordt voor de gezinnen.

‘Socialezekerheidsstelsels kunnen de komende weken een sleutelrol spelen om de meest kwetsbare bevolking voedsel te garanderen’, aldus Berdegué.

De VN-organisatie vraagt ook een tijdelijke vrijstelling van de belasting op basisvoedsel voor gezinnen met schoolgaande kinderen, vooral voor werknemers in de meest getroffen economische sectoren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.