Smartphone spoort zeldzame cicaden op

Nieuws

Smartphone spoort zeldzame cicaden op

02 oktober 2012

Britse wetenschappers werken aan een smartphone-app die kan helpen bij de opsporing van een erg zeldzame cicadensoort.

De zogenaamde New Forest cicada komt bijna niet meer voor in Groot-Brittannië en is al meer dan tien jaar niet meer gehoord. Dat is bovendien erg moeilijk, want de zang van de cicade heeft een frequentie van 13 tot 14 kilohertz, een spectrum dat moeilijk te onderscheiden is voor het menselijk gehoor.

“Het is zo hoog dat je nooit zeker weet of je het nu wel hebt gehoord”, zegt Alex Rogers, onderzoeker van de Electronics and Computer Science group aan de Universiteit van Southampton in de Britse krant The Guardian. Daardoor is het voor de wetenschappers moeilijk om onderzoek te doen naar de soort.

Radar-app

Net daarom zijn smartphones zo’n handige oplossing. Ze hebben geen moeite met het klankenspectrum van de cicade en worden door veel mensen in het hele land gebruikt.

Daarom hebben de wetenschappers een app ontwikkeld die voortdurend zoekt naar de zang van de cicade, maar ook naar krekelsoorten en sprinkhanen. Als de app de zang van de cicade detecteert, stuurt die met toestemming van de gebruiker een opname naar de wetenschappers.

De onderzoekers hopen de dertien miljoen bezoekers van het New Forest National Park bij Southampton ervan te kunnen overtuigen om de app te installeren op hun mobiele telefoon. Er is nog altijd hoop, zeggen de onderzoekers, want de cicade kan jaren onder de grond leven. Ook van 1941 tot 1961 was er geen enkel exemplaar met zekerheid gezien of gehoord.