Smokkelaars roven Guatemalteekse bossen leeg

Nieuws

Smokkelaars roven Guatemalteekse bossen leeg

Danilo Valladares

17 mei 2010

Volgens kenners worden er elk jaar minder bedreigde diersoorten van het noorden van Guatemala naar de VS en Europa gesmokkeld. Dat is geen goed nieuws: het betekent alleen dat de natuurlijke rijkdom in het bosgebied zienderogen achteruitgaat.

De Noord-Guatemalteekse provincie Petén is ongeveer even groot als België. De unieke Maya-ruïnes zijn een trekpleister voor toeristen uit de hele wereld, maar de streek is ook bekend voor zijn uitgestrekte tropische bossen met honderden zeldzame vogelsoorten, reptielen en amfibieën. De ontbossing gaat er echter razendsnel. De regering heeft de helft van de provincie afgebakend om tenminste daar de bedreigde flora en fauna beter te beschermen. Maar voorlopig lijkt de aftakeling ook in dat enorme bosreservaat niet tegen te houden.
Pakweg 1600 plantensoorten en 740 diersoorten in Guatemala staan op het punt uit te sterven, waarschuwt de Guatemalteekse Raad voor Beschermde Gebieden (Conap). In het Maya Biosfeerreservaat in Petén is de achteruitgang van de natuurlijke rijkdom vooral te wijten aan de oprukkende landbouw, zegt dierenarts Fernando Martínez. Hij werkt in een centrum dat door de douane in beslag genomen beschermde dieren opvangt tot ze weer kunnen worden vrijgelaten.

Vogelspinnen

Martinez zegt dat hij driehonderd tot vijfhonderd dieren per jaar binnenkrijgt. Daartussen zitten zeldzame leguaansoorten, boomkikkers, slangen, vogelspinnen en schildpadden. “De smokkel van beschermde dieren loopt terug, maar dat heeft niet zozeer met betere controle te maken, maar wel met het afnemen van de natuurlijke biotopen in het reservaat.” Naast de landbouw nemen ook dammen en mijnbouwprojecten grote happen uit de Guatemalteekse bossen.
Smokkelaars lijken nog snel zoveel mogelijk dieren uit de bossen te halen. In maart vond de politie in een huis in Guatemala-stad meer dan zeventig ara’s, toekans, herten, pauwen, fazanten, neusberen en kapucijnapen. En in januari diende de staat klacht in tegen Zooservicios, een exportbedrijf dat volgens een onderzoek van de Conap tussen november 2008 en april 2009 meer dan vijfduizend in het wild gevangen dieren illegaal naar Miami uitvoerde. Zooservicios exporteerde ook in gevangschap gekweekte leguanen, en kon daardoor de autoriteiten lange tijd om de tuin leiden.
Sinds 1996 staan in Guatemala gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar op de smokkel van bedreigde diersoorten. Maar voor een behoorlijk toezicht zijn er te weinig middelen. Voor het reservaat van Petén, dat ongeveer even groot is als Wallonië, zijn er maar driehonderd boswachters, zegt Julio Madrid van de Conap in Petén.