Sociale organisaties geweerd uit Buenos Aires

Argentijnse regering laat afgevaardigde van 11.11.11 niet toe op top Wereld Handels Organisatie

© WTO

Er heerst grote consternatie bij een groep NGO’s uit een dozijn landen, waaronder 11 11 11, omdat ze door de Argentijnse regering geweerd zijn uit een bijeenkomst van de Wereld Handels Organisatie. Vele ngo-leden worden door het Argentijns ministerie van Buitenlandse zakten gelabeled als ‘gewelddadig’. De Argentijnse syndicalist Ruben Cortina probeert een en ander te kaderen.

‘Het heeft ons allemaal ongelooflijk verrast,’ zegt Ruben Cortina van de vakbond van winkelpersoneel (Faecys) en voorzitter van het Instituut van de Arbeidswereld (IMT). Cortina is een ervaren vakbondsman die al jaren lang conferenties en fora’s i.v.m. met arbeidskwesties heeft bijgewoond. ‘Wij lazen het in de krant dat de deelname van het IMT aan het WHO-forum werd afgewezen op grond dat we, net als andere bekend internationale ngo’s, “geweldddadig” zouden zijn.

Bij nader inzien bleek dat de Argentijnse regering een onderzoek had ingesteld naar verschillende personen die zouden deelnemen aan de WHO-meeting. De gewraakte 60 deelnemers van 20 verschillende organisaties zouden ‘expliciete oproepen gedaan hebben tot uitingen van geweld via sociale netwerken en daarmee hun wil hebben uitgedrukt om plannen te maken voor intimidatie en chaos.’

De buitenlandse deelnemers, waaronder drie vertegenwoordigers van 11 11 11, zouden aan de grens worden tegengehouden. ‘Het is duidelijk dat de regering Macri schrik heeft voor rellen maar deze maatregel is echt ongelooflijk lomp en zal het land internationaal aan prestige kosten’, aldus Cortina.

Rechts-conservatief

Er waait met Mauricio Macri duidelijk een nieuwe wind in Argentinië. De rechts-conservatieve regering van Cambiemos wil na jaren van isolement niet alleen graag buitenlandse investeringen aantrekken maar hengelt ook opzichtig naar internationale erkenning van de rijke landen. Volgend jaar in november zal in Buenos Aires de bijeenkomst van de G20 plaatsvinden. Misschien wordt de regering al nerveus?

(CC0)

Ruben Colina

‘Argentinië is een land met een grote traditie aan mobiliseringen en ook hier kon men betogingen tegen de WHO verwachten. Maar dat zijn nu eenmaal de regels van het spel. Onder de gewraakte organisaties zijn er ook zeker bij die voor de afschaffing van het WHO zijn, maar dit alles binnen een constructieve dialoog,’ aldus Cortina.

Bij de laatste top van de G-20 in Hamburg waren er ook zware rellen op straat, maar om leden van de civiele maatschappij gelijk te stellen met relschoppers lijkt volgens de vakbondsman erg kort door de bocht.

‘Dit heeft te maken met de onervarenheid van deze regering,’ aldus Cortina. ‘Ze hebben de screening aan de foute personen binnen de inlichtingendienst (van het Ministerie van Veiligheid) overgelaten. Ik heb vele malen deelgenomen aan conferenties in meer conservatieve landen als de VS, Zwitserland of Singapore, maar daar zou men het niet in het hoofd halen om ngo-medewerkers te bannen.

Onzeker

De maatregel van de Argentijnse regering heeft ook de Belgische ambassade in Buenos Aires in gang gezet. Die probeert in extremis nog een visum te regelen voor de Belgische deelnemers. Volgens Josse Abrahams, woordvoerder van het 11.11.11 ‘blijft de situatie onzeker, alle inspanningen van de Europese Commissie en de ministeries en ambassades van de betrokken landen ten spijt.’

‘Bepaalde deelnemers zijn al afgereisd en sommigen worden toegelaten in het land en anderen niet’, aldus Abrahams. Ook Buitenlandse Zaken heeft zich met de zaak bemoeid en minister Reynders heeft persoonlijk getelefoneerd naar zijn Argentijnse collega. Tot nu toe zonder succes en conferentie gaat zondag van start.

‘Een extreem voorbeeld van hoe de speelruimte van het middenveld wordt ingeperkt op het internationale toneel’

Volgens Abrahams, is deze situatie ‘een extreem voorbeeld van hoe de speelruimte van het middenveld wordt ingeperkt op het internationale toneel.’

‘De regering heeft een heel slecht signaal in de wereld gestuurd,’ aldus Cortina, ‘Juist op een moment dat er binnenlands allerlei dingen aan het gebeuren zijn.’

De vakbondsman verwijst naar het aanhoudingsbevel voor Cristina Kirchner en de golf van arrestaties van voormalige ministers, voornamelijk op verdenking van corruptie. Glijdt Argentinië af naar het autoritarisme? ‘Neen, bijlange niet. Ik heb zelf in de jaren ‘70 onder de dictatuur geleefd, was politieke gevangene en werd vervolgd. Toen kon je amper op straat lopen. Dat kan je met de huidige situatie niet vergelijken. Op andere vlakken gaat de regering Macri bijvoorbeeld wel de dialoog aan, bijvoorbeeld in het parlement waar ze geen meerderheid hebben. Volgens mij zijn ze onzeker.’

Wat ondertussen al duidelijk is geworden is dat de organisatie van het WHO helemaal niet opgezet is met unilaterale actie van de Argentijnse regering. Verschillende organisaties als de UNI-vakbond (met zetel in Nyon, Zwitserland), werden al gecleared, na de tussenkomst en lobby van de WHO-baas Roberto Azevêdo.

Ook Ruben Cortina gaat verrassend genoeg ook zelf deelnemen aan de conferentie in Buenos Aires. ‘Het IMT, een respectabel instituut waar onder een een ex-minister van Arbeid zetelt, mag niet deelnemen. Maar de Faecys-vakbond dan weer wel. Te gek. Nog een detail: ik ben al jaren een persoonlijke kennis van de Argentijnse minister van Veiligheid, Patricia Bullrich, en toch ben ik op de zwarte lijst beland… Ze hebben er duidelijk een potje van gemaakt.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift