Soedan lapt wapenembargo aan zijn laars

Nieuws

Soedan lapt wapenembargo aan zijn laars

Soedan lapt wapenembargo aan zijn laars
Soedan lapt wapenembargo aan zijn laars

24 augustus 2007

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft nieuwe foto’s van ooggetuigen ontvangen die aantonen dat de Soedanese overheid, ondanks het VN-wapenembargo, militair materieel blijft ontplooien in Darfur.

De Soedanese overheid levert nog altijd wapens aan Darfur, dit is een ongelofelijke tarting van het VN-wapenembargo en de vredesovereenkomsten in Darfur’, zegt Brian Wood, een onderzoeker van de organisatie. ‘Amnesty International roept de VN-veiligheidsraad nogmaals op om beslist te reageren en het embargo af te dwingen.’ Amnesty vindt ook dat er aan alle toegangspoorten tot Soedan en Darfur VN-observators moeten komen.
De foto’s die Amnesty ontving tonen Soedanese soldaten die containers uit een Russich vliegtuig op militaire trucks laden en verschillende gevechtshelikopters van Russische makelij. Wapens, munitie en verwante materiaal worden overgebracht naar Darfur in het westen van Sudan voor militaire operaties.
Volgens Amnesty International overtreden zowel Rusland als China het wapenembargo, door Soedan voor tientallen miljoenen dollar aan wapens te leveren. De twee landen hebben in de VN-Veiligheidsraad vaak hun veto gebruikt om resoluties tegen Soedan tegen te houden.