Soennieten kiezen voor democratie én aanslagen

Nieuws

Soennieten kiezen voor democratie én aanslagen

Gareth Porter

13 december 2005

Soennitische geestelijken en opstandelingenleiders in Irak moedigen hun achterban aan om donderdag te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen. Ze hopen daardoor een sterkere politieke positie te veroveren en de Amerikanen zo snel mogelijk uit Irak te krijgen. Maar ze zweren wapengeweld niet af.

Het besluit om de verkiezingen niet te saboteren maar er aan mee te doen, past in de nieuwe soennitische strategie om gewapende strijd, deelname aan democratische processen en vredesonderhandelingen te combineren. Opstandelingengroeperingen hopen op een grotere invloed van soennitische kandidaten van het Iraaks Nationaal Akkoord, die een tijdschema willen voor terugtrekking van de buitenlandse troepen uit Irak. Door hun achterban op te roepen te gaan stemmen, hopen soennitische leiders 50 van de 275 zetels in het nieuwe parlement binnen te halen. In het huidige parlement bezetten ze maar 17 zetels.

Noch de soennitische opstandelingenorganisaties, noch de Associatie van Moslimgeleerden (die 3.000 soennitische moskeeën zou vertegenwoordigen), hebben publiekelijk opgeroepen te gaan stemmen. Op 7 december kondigde de Associatie aan niet mee te doen aan de verkiezingen, omdat deelname de indruk zou kunnen wekken dat de organisatie het door de VS gesteunde politieke systeem legitiem acht. De Associatie riep echter ook niet op tot een soennitische boycot van de verkiezingen, wat bij de verkiezingen in januari en het referendum in oktober wel gebeurde.

De soennitische prediker Ali al-Zindi van de Umm al-Quramoskee in Bagdad zei afgelopen vrijdag dat stemmen een religieuze plicht is. Volgens hem is de uitslag van de verkiezingen bepalend voor de toekomst van de soennieten in Irak. Algemeen wordt aangenomen dat de uitspraak van de moslimgeestelijke representatief is voor de Associatie van Moslimgeleerden. De hoogste leider van de Umm al-Quramoskee, Harith al-Dhari, is tevens algemeen secretaris van de Associatie. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft hij nauwe banden met opstandelingenorganisaties.

Hoewel zes militante groeperingen de soennieten in augustus in een verklaring opriepen in het referendum van oktober tegen de grondwet te stemmen, bleef een verklaring over de verkiezingen van aanstaande donderdag uit. De Britse krant Daily Telegraph meldde onlangs dat opstandelingen in de provincie Anbar, geleid door voormalige Baathistische officieren, stembureaus zullen bewaken om aanslagen van Al-Qaeda te voorkomen. Een officier van het ‘Leger van Mohammed’, die voorstander is van deelname aan de verkiezingen, verklaarde vorige week tegenover Time Magazine dat op twee fronten wordt gestreden. Met kogels en met stembiljetten. Het een sluit het ander niet uit. (JS/PD)