Somalië stevent af op nieuw dieptepunt

Nieuws

Somalië stevent af op nieuw dieptepunt

Joren Gettemans

28 maart 2008

Steeds meer hulporganisaties trekken aan de alarmbel over de snel verslechterende situatie in Somalië. Voedselhulp komt door het oplaaiende geweld niet bij de honderdduizenden vluchtelingen aan.

Woensdag deden veertig hulporganisaties een gezamenlijke oproep aan de wereld om de “catastrofale” humanitaire crisis in Somalië niet te vergeten. Gisteren, donderdag, deed het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) een gelijkaardige oproep.
Volgens de organisaties zijn in Somalië inmiddels één miljoen mensen op de vlucht. In 2007 alleen al vluchtten naar schatting 700.000 inwoners van de hoofdstad Mogadishu voor het geweld tussen islamitische milities en troepen van de regering die door Ethiopië gesteund wordt. Naast het geweld wordt de situatie nog moeilijker gemaakt door torenhoge voedsel- en brandstofprijzen, de enorme inflatie en de aanhoudende droogte.
“De crisis in Somalië is dramatisch verslechterd, maar we krijgen ook steeds moeilijker toegang tot de mensen in nood”, stellen de organisaties, die vaker te maken krijgen met aanvallen op hulpverleners en plundering van hun voorraden. Somalië wordt als de moeilijkste plek ter wereld gezien voor humanitaire organisaties.
De buitenlandse hulpverleners raken bovendien steeds meer gefrustreerd over het gebrek aan aandacht voor Somalië, dat al zeventien jaar lijdt onder het bijna onafgebroken geweld. De laatste jaren gaat de aandacht in Afrika vooral naar het West-Soedanese Darfour, maar volgens sommige VN-ambtenaren is de situatie in Somalië mogelijk erger. “We vragen de internationale gemeenschap en alle betrokken partijen om hun aandacht te vestigen op de catastrofale humanitaire crisis in Somalië”, schrijven de organisaties.
De oproep van het Wereldvoedselprogramma is gelijkaardig. “De internationale gemeenschap moet Somalië bovenaan de agenda plaatsen en verandering doordrukken voor het te laat is”, zegt Peter Goossens, de afgevaardigde van het WFP voor Somalië. “We roepen alle autoriteiten in het land op om ons te helpen toegang te krijgen tot de mensen in nood en we dringen er bij donoren op aan om het land niet op te geven.” Het Wereldvoedselprogramma gaat er nu van uit dat het dit jaar 2,1 miljoen mensen in Somalië zal moeten voeden.