Sony heeft uitstoot met een derde verminderd

Nieuws

Sony heeft uitstoot met een derde verminderd

Joren Gettemans

28 juli 2011

Elektronicagigant Sony heeft de uitstoot van broeikasgassen sinds 2000 wereldwijd met 31 procent verminderd. Ook de afvalberg en het waterverbruik werden sterk teruggedrongen.

Sony doet het daarmee veel beter dan het zichzelf had voorgenomen in een milieuplan uit 2006. Erg ambitieus waren de doelstellingen toen niet: Sony had zichzelf een uitstootbeperking van 7 procent opgelegd, en doet het nu met 31 procent veel beter.

Ook de afvalproductie werd met 54 procent sterker verminderd dan de voorgenomen 40 procent, en het waterverbruik kon met 41 procent worden teruggedrongen terwijl het plan sprak van slechts 20 procent. Enkel wat de vervuiling met vluchtige organische stoffen betreft, blijft het bedrijf met 35 procent zo’n 5 procent onder de eigen doelstelling van 40 procent.

De uitstoot van broeikasgassen werd verminderd door onder meer volledig over te schakelen op groene stroom voor de Europese fabrieken en voor ongeveer de helft in de VS. De afval van de Europese sites wordt nu ook voor 99 procent gerecycleerd. In Azië zet Sony vooral in op recyclage van verpakkingsmateriaal en water, en onderzoek en ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie in de producten.

De weg naar nul

Sony wil nu naar eigen zeggen verder denken en het “Road to zero-plan” uitvoeren dat het bedrijf vorig jaar heeft gepresenteerd. Daarin neemt de elektronicareus zich voor om de CO2-uitstoot tot nul te herleiden tegen 2050. Tegen 2015 moet het energieverbruik daarvoor met een derde naar beneden, moet het verpakkingsafval met 16 procent verminderen en moet de uitstoot van het transport met 14 procent naar beneden.