Spaans bedrijf lanceert minilaptop met zonnecellen

Nieuws

Spaans bedrijf lanceert minilaptop met zonnecellen

Rudy Pieters

15 mei 2009

Een Spaans bedrijf heeft een minilaptop met zonnecellen ontwikkeld. Het toestel kost relatief weinig, draait op gratis software en is vanaf volgende maand te koop.

In de achterkant van het 8 inchscherm zijn zonnecellen verwerkt. Daardoor heeft de iUnika Solar, zoals het toestel heet, een grotere autonomie, zegt producent iUnika.
De iUnika Solar weegt nauwelijks 700 gram. Volgens de producent bestaat het toestel volledig uit ecologisch afbreekbare en duurzame materialen. Het omhulsel bestaat bijvoorbeeld uit bioplastic waarin onder meer maïsmeel en cellulose zijn verwerkt.
De iUnika Solar is vanaf eind juni in de hele wereld te koop voor 160 euro, meldt de Spaanse technologieblog Techweek. Het bedrijf verwacht 1,2 miljoen toestellen per maand te maken.
Het toestel wordt in China geproduceerd. Dat houdt niet alleen de productiekost laag, zegt iUnika. De producent zit daar ook vlakbij enkele grote opkomende markten. Een goedkope minilaptop kan daar een belangrijke rol spelen in het onderwijs, aldus iUnika.
De iUnika Solar werd deze week voorgesteld tijdens de International Free Software and Free Knowledge Meeting in Madrid.
iUnika is een Madrileens bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van ecologische computerhardware en gratis software.