Spaanse besparingen bedreigen ontwikkelingssamenwerking

Nieuws

Spaanse besparingen bedreigen ontwikkelingssamenwerking

Tito Drago

10 januari 2012

De nieuwe Spaanse regering gaat dit jaar zwaar besparen op Buitenlandse Zaken. Daarbij komt Ontwikkelingssamenwerking nadrukkelijk in het vizier. Hulporganisaties zijn bezorgd.

Buitenlandse Zaken moet het dit jaar met 1 miljard euro minder stellen dan vorig jaar, een daling van bijna 40 procent. Hoeveel Ontwikkelingssamenwerking moet besparen, is nog niet bekend, maar dat ook daar wordt gesneden, staat vast.

Minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo kondigde gisteren aan dat er samen met de besparingen ook maatregelen komen om de economische groei en internationale betrekkingen te bevorderen.

Eduardo Sánchez Jacob, voorzitter van de koepelvereniging van organisaties voor ontwikkelingssamenwerking (Congde), zegt dat “men een inspanning moet doen om de samenwerkingsprojecten te behouden.” De besparingen mogen de meest kwetsbare sectoren van de samenleving niet raken, zegt hij.

“Ontwikkelingssamenwerking is geen luxe voor wanneer het goed gaat, maar een ethische verantwoordelijkheid”, zegt de koepelvereniging in een communiqué.

VN-Groenhelmen

Fernando de Salas, ererector van de Sociedad de Estudios Internacionales en groot expert op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, vraagt ook aandacht voor de strijd tegen natuurrampen. De schade die dergelijke rampen veroorzaken, is enorm maar de 193 lidstaten van de VN dragen niet bij om die aan te pakken. Salas, die ook lid is van de Club van Rome, pleit voor de oprichting van Groenhelmen, die naar analogie met de Blauwhelmen in oorlogssituaties, kunnen optreden bij natuurrampen.

Latijns-Amerika

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Jesús Gracia Aldaz beloofde gisteren een efficiëntere ontwikkelingshulp, zodat de middelen “goed worden geïnvesteerd en worden bestemd voor zaken waar ze iets vrucht dragen.”

De verwachting is dat de besparingen Latijns-Amerika enigszins ontzien. Gracia Aldaz was tot voor kort ambassadeur in Argentinië. In diverse verklaringen heeft de nieuwe regering al aangegeven dat ze de samenwerking met Latijns-Amerika wil opvoeren, ook op niet-economisch vlak. Zo heeft de regering het staatssecretariaat voor Ibero-Amerika, dat door de vorige regering werd geschrapt, opnieuw opgericht.