Spaanse regering snoeit stevig in ontwikkelingshulp

Nieuws

Spaanse regering snoeit stevig in ontwikkelingshulp

Tito Drago

15 oktober 2010

Meer dan achthonderd Spaanse organisaties gaan zondag betogen in heel het land. Ze eisen dat de socialistische regering-Zapatero meer geld vrijmaakt voor ontwikkelingshulp. In het begrotingsvoorstel voor 2011 wordt flink gesnoeid in de officiële ontwikkelingshulp.

De Spaanse regering is van plan om in de begroting voor 2011 500 miljoen euro minder uit te geven aan officiële ontwikkelingshulp. Als het parlement de begroting goedkeurt, komt de vermindering bovenop de 300 miljoen euro die Spanje dit jaar al op ontwikkelingshulp heeft bespaard. Ook de regio’s en gemeenten snoeien in hun ontwikkelingshulp.

De Spaanse Alliantie tegen de Armoede, die meer dan achthonderd organisaties verenigt, neemt dit niet. Zondag gaat ze daarom manifesteren in twintig Spaanse steden. Zondag is de Werelddag van Verzet tegen Armoede.

Tegenovergestelde richting

Luis Casado van Ayuda en Acción, een van de grote Spaanse hulporganisaties, zegt dat de ngo’s gehoopt hadden dat José Luis Rodríguez Zapatero, een socialist, de strijd tegen armoede zou opvoeren. Maar het draaide anders uit, zegt Casado: Zapatero “brak zijn akkoord met de burgermaatschappij en gaat nu de tegenovergestelde richting uit.”

Ontwikkelingshulp is net in tijden van crisis belangrijk, zegt Casado. Het aantal personen dat in extreme armoede leeft, is tot anderhalf miljard gestegen, daarvan lijdt bijna een miljard mensen dagelijks honger. Het erge van de situatie, zegt de Alliantie, is dat 1 procent van de wereldbevolking 50 procent van de rijkdom controleert en dat 20 procent 80 procent van de middelen verbruikt.

Heffing

De regering-Zapatero werd door de Europese Unie en internationale instellingen verplicht om het overheidstekort snel te verminderen. In Spanje bedraagt de werkloosheid bijna 20 procent en groeit de economie nauwelijks.

Ter compensatie van de besparingen lanceerde Zapatero vorige maand, op de VN-top over de millenniumdoelstellingen, het idee een heffing in te voeren op internationale financiële transacties. Zijn regering zou het voorstel op internationale fora verdedigen, zei hij. Hij kondigde ook aan dat Spanje in 2015 0,7 procent van zijn bruto binnenlands product aan ontwikkelingssamenwerking zou besteden.

De kans dat het Spaanse parlement de voorgestelde begroting goedkeurt, is groot. De Baskische Nationalistische Partij (PNV) heeft al aangekondigd dat ze vanuit de oppositie de begroting wil steunen en onderhandelt daarover momenteel met de regering.

Als gevolg van de internationale financieel-economische crisis en de daardoor ontstane overheidstekorten hebben heel wat landen de schaar gezet in hun ontwikkelingshulp. In Nederland bijvoorbeeld gaat de nieuwe regering-Rutte  de komende 4 jaar 1 miljard euro besparen op ontwikkelingshulp.