Spaanse studenten laten zich sponsoren

Nieuws

Spaanse studenten laten zich sponsoren

Spaanse studenten laten zich sponsoren
Spaanse studenten laten zich sponsoren

Inés Benítez

14 oktober 2013

Adopteer een boom. Adopteer een ijsbeer. Adopteer een kind in een arm land. Het concept heeft nu ook de Spaanse universiteitswereld bereikt. Iedereen kan tegenwoordig een universiteitsstudent sponsoren.

De Universiteit van Malaga, in het zuiden van Spanje, heeft een Sponsorprogramma voor Hoger Onderwijs gelanceerd. Het nodigt mensen en bedrijven uit om geld te doneren voor de opleiding van nieuwe studenten die hun studies niet kunnen betalen en die niet slaagden in de proef die recht geeft op een studiebeurs.

De sponsors krijgen belastingaftrek, toegang tot universiteitsdiensten en publieke erkenning als donor.

Het idee is dat “je een student sponsort, net zoals je een kind zou sponsoren”, zegt Adelaida de la Calle, decaan van de Universiteit van Malaga.

Minder nieuwe studenten

De vereisten voor een studiebeurs zijn strenger geworden en het bedrag voor studiebeurzen is omlaag gegaan. Daardoor zijn er minder nieuwe studenten en vallen er meer af na het eerste jaar, zegt sociologiestudent Aratz Castro, coördinator van de Studentenvertegenwoordigers van de Openbare Universiteiten. Sponsoring, “of elk ander initiatief dat het systeem van studiebeurzen aanvult, is positief”, zegt Castro. Maar eigenlijk is dat de taak van de openbare instellingen zelf, stelt hij.

Fidel González, voorzitter van de Federatie van Verenigingen voor Progressieve Studenten, noemt het initiatief van de Universiteit van Malaga een noodkreet. “Honderden studenten dreigen uit de boot vallen en anderen zullen hun studies niet kunnen voortzetten.”

Volgens González moet het ministerie van Onderwijs “de studenten sponsoren in plaats van het onderwijssysteem in het hart te raken door het inschrijvingsgeld op te trekken en in studiebeurzen te snijden.”

Geen geld voor verwarming

Vorig academiejaar daalde het bedrag voor studiebeurzen met 8 procent. Er kwamen 24.520 studenten minder in aanmerking, een daling met 3 procent.

Spanje is zwaar getroffen door de financiële en economische crisis. Om te overheidsschuld terug te dringen snijdt de regering zwaar in de onderwijsuitgaven.

Sommige scholen in de oostelijke regio Valencia hadden vorige winter zelfs geen geld om de verwarming te betalen.