Spaanse vakbonden komen woensdag op straat

Nieuws

Spaanse vakbonden komen woensdag op straat

Tito Drago

15 juni 2012

De Spaanse vakbonden vrezen dat de economisch-financiële crisis in het land nog zal verscherpen. Volgende week woensdag komt er een dag van nationaal protest.

Het belangrijkste en snelst zichtbare gevolg van de Spaanse crisis is de toename van de werkloosheid. Eind mei zat 24,3 procent van de actieve bevolking al zonder baan; het Europese gemiddelde bedroeg toen 10,3 procent.

Volgens heel wat experts is de situatie op de arbeidsmarkt verslechterd sinds het aantreden van de centrumrechtse regering van Mariano Rajoy in december vorig jaar.

Die voerde een hervorming van de arbeidsmarkt door, waardoor de ontslagregeling is versoepeld, de ontslagvergoeding is verkleind en de verplichtingen voor de werknemers zijn vereenvoudigd.

Volgens Cándido Méndez, secretaris-generaal van de UGT, een van de twee grote vakbonden, zal de hervorming het probleem van de werkloosheid, die ondertussen vier miljoen Spanjaarden treft, niet oplossen. Het Spaanse productiemodel moet veranderen, zegt hij. De UGT pleit onder meer voor premies voor bedrijven die oudere en jongere werknemers in dienst nemen.

De UGT en de andere grote vakbond, CCOO, plannen op 20 juni grote manifestaties in heel Spanje. Die dag stemt het parlement over de begroting en worden de hervorming van de arbeidsmarkt en de aangekondigde besparingen bevestigd.