Uitzonderlijke maatregel moet 3,5 miljard euro per jaar opbrengen

Spanje belast banken en energiebedrijven om impact inflatie te verzachten

© European Union 2019 – Source: EP (CC BY 2.0)

Spanje gaat banken en energiebedrijven de komende jaren extra belasten, heeft premier Pedro Sanchez aangekondigd. Die opbrengst moet dienen om de impact van de torenhoge inflatie voor burgers te verzachten.

De socialistische eerste minister zegt dat de maatregel bedoeld is om de exuberante winsten die energiebedrijven en banken maken - door de stijgende intrestvoeten en hoge energieprijzen - te trimmen. De opbrengsten van de belasting moeten ten voordele komen van de Spaanse burgers die het moeilijk hebben door de stijgende levensduurte.

De uitzonderlijke maatregel wordt beperkt in de tijd, voor de jaren 2022 en 2023, en moet zo’n 3,5 miljard euro per jaar opbrengen.

De opbrengsten van de belasting moeten ten voordele komen van de Spaanse burgers die het moeilijk hebben door de stijgende levensduurte.

Tegelijk kondigde de Spaanse premier een resem sociale maatregelen aan, zoals een tegemoetkoming op brandstof en elektriciteit voor kwetsbare gezinnen, een limiet op de verhoging van de huurprijzen en gratis treinabonnementen voor binnenlandse lange afstandsreizen.

Sanchez zegt ‘all-in’ te gaan om de Spaanse midden- en arbeidersklasse te verdedigen, ‘zodat de gevolgen van de oorlog (in Oekraïne, red.) eerlijk en billijk worden verdeeld en niet op de meest kwetsbaren vallen’.

De bekendmaking deed de aandelenkoersen van de grootste Spaanse banken en grote elektriciteits-, gas- en oliemaatschappijen flink dalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.