Spanje beschermt vrouwen beter tegen machogeweld

Nieuws

Spanje beschermt vrouwen beter tegen machogeweld

Alicia Fraerman

23 december 2004

Het Spaanse Lagerhuis heeft gisteren (woensdag) Europa's eerste alomvattende wet tegen geweld tegen vrouwen goedgekeurd. Spaanse vrouwen die gemolesteerd worden, kunnen voortaan op een sluitende bescherming rekenen. Net deze week sprak een Spaanse rechter een imam vrij die een praktische handleiding schreef voor het afranselen van vrouwen.

Klachten van partnergeweld en aanrandingen dienen in Spanje voortaan door gespecialiseerde rechtbanken behandeld te worden. Vrouwen die thuis fysiek mishandeld werden, krijgen toegang tot rehabilitatiecentra met een integrale kwaliteitszorg. De hulp aan slachtoffers wordt professioneler en er komen een reeks procedures om vrouwen beter te beschermen tegen hun partner. Zo staat het in de nieuwe wet die gisteren werd goedgekeurd.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero, die van geweld tegen vrouwen een verkiezingsthema maakte, haalt zijn slag thuis. De wet wordt volgens Zapatero een krachtig instrument om de dominantie waar veel vrouwen onder lijden met wortel en tak uit te roeien. De Spaanse vrouwenorganisaties zijn al even enthousiast. Een absoluut goed, noemt Enriqueta Chicano, die als voorzitster van de Federatie van Vooruitstrevende Vrouwen erg hard knokte om de wet erdoor te krijgen, het werkstuk. Het is geen mirakel, waarschuwt ze, wel een werkmiddel dat we moeten leren gebruiken om resultaten te boeken.

Dit jaar werden in Spanje al 72 vrouwen vermoord door een man, van wie 69 door hun partner of hun ex. De meest recente cijfers van het Observatorium tegen Interfamiliaal en Gendergeweld tonen zo’n 47.000 klachten voor de eerste helft van 2004, waarvan 98 procent ingediend door vrouwen.

Vrouwen plegen maar zelden geweld op hun partner, en dat is de reden waarom de wet de bijkomende bescherming enkel voor vrouwen voorzag. De opstellers ervan vonden een voorkeursbehandeling voor vrouwen nodig als antwoord op de sociale kwetsbaarheid van de slachtoffers. Onder druk van de rechtse oppositie, die gruwde van dat soort positieve discriminatie, breidde de Senaat de maatregelen naar mannen uit.

De wet biedt nu gelijke rechten voor alle slachtoffers ongeacht hun geslacht. Het gaat onder meer om economische hulp; de wet voorziet in de oprichting van een fonds voor alimentatie- en kindergeld bij scheidingen. Door die uitbreiding stemde de Partido Popular (PP), de belangrijkste oppositiepartij, de wet gisteren mee goed.

Het wordt uitkijken naar de reactie van de vaak erg conservatieve Spaanse rechters. Dinsdag sprak een Barcelonese rechter in beroep een imam vrij die geweld op vrouwen predikte. Imam Mohammed Kamal Mostafa, die een moskee leidt in de Zuid-Spaanse stad Fuengirola, zat in voorarrest omdat hij in zijn boek Vrouwen in de islam iets had geschreven wat sterk leek op een handleiding voor het afranselen van vrouwen.

Je slaat het best niet met een te dikke koord, om geen littekens te veroorzaken. Mik niet op de gevoeligste delen van het lichaam (gezicht, hoofd, borsten en maag) maar op de handen en voeten, schreef de imam. Want het doel moet zijn psychologische pijn te veroorzaken.

Vice-President María Teresa Fernández de la Vega haalde zwaar uit naar de vrijspraak van Mostafa. Een slecht voorbeeld en een absurde uitspraak, zei Fernández die niks bijdraagt tot het verspreiden van de in Spanje algemeen geaccepteerde nultolerantie op geweld tegen vrouwen. (MM/PD)