UNRWA speelt cruciale rol in hulpverlening aan Palestijnen

Spanje en België draaien geldkraan UNRWA niet dicht

EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Archiefbeeld: UNRWA levert al decennia noodhulp aan de Palestijnse bevolking.

Spanje zal, net als België, de financiering voor het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) niet stopzetten. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken op maandag duidelijk gemaakt.

Na beschuldigingen van Israël aan het adres van twaalf UNRWA-werknemers dat ze een rol zouden hebben gespeeld in de aanval van Hamas op 7 oktober hebben een tiental landen de geldkraan dichtgedraaid voor de belangrijkste hulporganisatie in de Palestijnse gebieden. Israël heeft nog geen bewijzen openbaar gemaakt om de aantijgingen te onderbouwen.

‘We zullen onze relatie met UNRWA niet wijzigen als gevolg van de acties van een tiental van de ongeveer 30.000 mensen die voor het agentschap werken. Wel volgen we nauwlettend het interne onderzoek en de resultaten die het kan opleveren’, zei José Manuel Albares, de Spaanse buitenlandminister.

Levensreddende hulp

Vrijdag raakte bekend dat Israël UNRWA informeerde over mogelijke betrokkenheid van enkele medewerkers bij de aanval van Hamas in Israël. Het VN-agentschap heeft daarop onmiddellijk de samenwerking met de personeelsleden in kwestie beëindigd en is een onderzoek gestart.

UNRWA heeft in totaal 30.000 personeelsleden, waarvan er dus twaalf beschuldigd worden van betrokkenheid bij de aanval op 7 oktober. Daarop hebben al minstens tien landen, waaronder de VS, Duitsland, Frankrijk en Nederland, hun financiering van UNRWA opgeschort. De Europese Commissie vraagt een audit.

Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez staat achter het interne onderzoek dat het VN-agentschap aangaat, maar wijst ook op de cruciale rol die de organisatie speelt in de hulpverlening in de Palestijnse Gebieden.

‘Vooral nu moet levensreddende humanitaire hulp burgers in Gaza en de Palestijnse gebieden blijven bereiken, UNRWA speelt daarbij een vitale rol’, aldus Gennez op X.

De VN zeggen dat het hele agentschap niet gestraft mag worden door de vermeende acties van enkele werknemers, die bovendien gestraft zullen worden indien de beschuldigingen blijken te kloppen. De organisatie roept de donoren op om de financiering te hervatten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.