Spanje jaagt migranten op

Nieuws

Spanje jaagt migranten op

Tito Drago

14 augustus 2009

Migranten krijgen het steeds zwaarder te verduren in Spanje. De overheid reikt steeds minder vergunningen uit, de politie voert de controles op en detentiecentra behandelen uitgeprocedeerde asielzoekers slecht, zeggen migrantenorganisaties. De laatste weken berichtten de media ook uitvoerig over de twee gevallen van fysieke mishandeling door werkgevers.

“Aan de metro-uitgangen, in belwinkels, restaurants en discotheken volgen ze ons, ze vragen documenten en pakken je op als je er geen bij je hebt”, zegt Irma Pérez over de politie. Pérez is voorzitter van de Federatie van Verenigingen van Paraguayanen in Spanje, een van de vier verenigingen die deze week klacht indiende tegen de politiejacht, een praktijk die ontkend wordt door minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba.

Ook werkgevers treden harder op tegen migranten. Eind vorige maand stierf een Uruguyaan zonder geldige verblijfspapieren op het eiland Tenerife. Op zijn werk had hij een hartaanval gekregen. Zijn werkgever sleurde hem naar buiten en liet hem voor dood achter. Volgens zijn zoon zagen de buren het gebeuren en belden die de ambulance. Toen die arriveerde, leefde de man nog maar het medische team kon niet verhinderen dat hij uiteindelijk toch stierf.

In juni raakte een Boliviaan zonder arbeidscontract zijn arm kwijt toen hij aan het werk was in Gandía, aan de Spaanse oostkust. De werkgever gooide de arm in een container en liet het slachtoffer op straat achter.

Volgens migrantenorganisaties worden migranten ook slecht behandeld in de detentiecentra waar het ministerie van Binnenlandse Zaken mensen zonder papieren onderbrengt alvorens ze het land worden uitgezet, een opsluiting die maanden kan duren.

Minste aantal visa

In 2008 was Spanje het EU-land dat het minste aantal visa uitreikte aan asielzoekers en vluchtelingen. Slechts 16 procent van de aanvragen werd behandeld en slechts 7 procent kreeg het vluchtelingenstatuut, wat gelijkstaat met 160 personen.

Dat in een land met 5,2 miljoen mensen met de buitenlandse nationaliteit, of 11,3 procent van de bevolking. De immigratie is er vier keer groter dan in de Verenigde Staten en acht keer groter dan in Frankrijk. In de eerste zes maanden van dit jaar groeide het aantal geregistreerde migranten met 12 procent.

In zijn jaarrapport van 2008 signaleerde Amnesty International dat foltering en mishandeling door de overheid nog “frequent” voorkomen in Spanje. De mensenrechtenorganisatie plaatst Spanje in de categorie van landen als Kazakstan, Turkije en Rusland, omdat justitie niet reageert op de klachten over foltering en mishandeling door opgepakte migranten.

Voorwaarden verstrengen

Volgende maand wil de socialistische regering van José Luis Rodríguez Zapatero een parlementair debat over de hervorming van de vreemdelingenwet. Een van de regeringsvoorstellen is de uitbreiding van de opsluiting van mensen zonder papieren van veertig naar zestig dagen. De regering wil ook de voorwaarden voor familiehereniging verstrengen.

Madrid gaat ook door met de versterking van zijn grenzen, zowel via bilaterale akkoorden met herkomstlanden als via hogere budgetten voor de veiligheidsdiensten.

De migrantenorganisaties willen hiertegen protesteren door te voet van Barcelona naar Madrid te stappen. Ze willen de reis van 700 kilometer in 28 dagen afleggen en rekenen erop dat ze vergezeld zullen worden door duizenden sympathisanten.

Ook de Spaanse bisschoppenconferentie uitte “grote bezorgdheid” over de wetsvoorstellen omdat ze “de waardigheid” van de migranten en hun familie kunnen aantasten.