Spanje koopt propere lucht in Latijns-Amerika

Nieuws

Spanje koopt propere lucht in Latijns-Amerika

Tito Drago

03 januari 2006

Spaanse bedrijven kunnen rekenen op staatssteun om milieuvriendelijke energieprojecten op te zetten in Latijns-Amerika. De emissiekredieten die dat oplevert, moeten Spanje doen beantwoorden aan de uitstootnormen die het Kyoto-protocol oplegt.

Spaanse bedrijven werken al in verschillende Latijns-Amerikaanse landen aan projecten rond ‘propere energie’. Een van de eerste projecten was de hydro-elektrische fabriek van Las Vacas die het Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola in 2002 in Guatemala opende. Door stroom op te wekken met waterkracht, spaart het bedrijf jaarlijks 90.000 ton CO2-emissies uit. Iberdrola wil in Guatemala een tweede soortgelijke fabriek bouwen, en heeft ook plannen voor windturbineparken in Brazilië en Mexico.

Spanje ziet zijn CO2-uitstoot nog altijd veel sneller toenemen dan toegelaten volgens de Kyoto-afspraken. Het land wil minstens 60 miljoen ton CO2-kredieten verwerven om de balans tussen 2008 en 2012 in evenwicht te brengen. Ongeveer 9 miljoen ton daarvan moet het Iberoamerikaanse Koolstofinitiatief (IIC) opleveren. Het programma, dat op 10 oktober werd opgericht, focust op hernieuwbare energieprojecten in Latijns-Amerika en de Caraïben.

Het IIC valt onder de de Gemeenschap van de Andes, die bestaat uit Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela. De Spaanse regering zal in 2006 8,5 miljoen euro bijdragen tot het IIC, een bedrag dat zal oplopen tot 47,4 miljoen euro in 2010.

De projecten beantwoorden aan het ‘Clean Development Mechanism’ (CDM) dat in 1997 werd vastgelegd in het Kyoto-protocol, een verdrag om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. CDM-projecten laten geïndustrialiseerde landen toe te investeren in propere energieprojecten in het ontwikkelende Zuiden. In ruil daarvoor verwerven ze emissiekredieten - eigenlijk het recht om zelf meer CO2 uit te stoten.

Het Kyoto-protocol, dat van kracht is sinds februari 2005, verplicht alle geïndustrialiseerde landen ertoe om hun uitstoot van broeikasgassen tegen de periode 2008-2012 te verminderen met gemiddeld 5,2 procent in vergelijking met 1990. Enkel de VS en Australië weigeren het verdrag vooralsnog te ratificeren.

Spanje heeft nog een lange weg af te leggen. Zijn CO2-uitstoot steeg met 39 procent in 2000, 41 procent in 2003 en zelfs 45 procent in 2004. In 2005 wordt opnieuw een stijging verwacht.

De emissiekredieten die CDM-projecten opleveren, moeten Spanje helpen die stijging terug te dringen. De Spaanse overheid steunt onder meer een CDM-initiatief in Mexico dat het publieke transportsysteem moet verbeteren. Mexicaanse bussen worden uitgerust met efficiëntere en zuinigere motoren en daarbovenop komen er rijstroken die exclusief voor de bussen bestemd zijn.

Endesa, een ander Spaans energiebedrijf, is momenteel aan het lobbyen voor projecten in Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Peru, die deels binnen de IIC gesitueerd zijn. Die projecten moeten tegen 2012 voor 15 miljoen ton emissiekredieten opleveren. (JV/PD)