Spanje krijgt klimaatplan

Nieuws

Spanje krijgt klimaatplan

Alicia Fraerman

25 april 2006

Spanje krijgt nog voor het eind van dit jaar een plan om de uitstoot aan broeikasgassen terug te dringen, heeft de regering aangekondigd. Dat is hard nodig: het land produceert nu al de helft meer CO2 en andere schadelijke gassen dan vijftien jaar geleden. Daarmee raakt Spanje steeds verder verwijderd van de Kyotonormen.

De Spaanse milieuminister Cristina Narbona maakt zich sterk dat de Spaanse uitstoot van broeikasgassen al eind dit jaar zal beginnen te verminderen. Bijna duizend grote bedrijven hebben al emissienormen opgelegd gekregen. Het nieuwe klimaatplan zal die maatregel aanvullen met initiatieven die de andere vervuilers tot de orde roepen. Alle ministeries en alle provincies zullen in het actieplan een rol spelen.

Spanje kreeg pas vorig jaar een wet die de strijd tegen de klimaatverandering mogelijk moet maken. De vorige regering onder leiding van de conservatieve José María Aznar nam het probleem van de klimaatverandering niet ernstig, zeggen medewerkers van de huidige bewindsploeg van premier José Luis Rodríguez Zapatero.

Vorige week publiceerden de Spaanse milieubeweging en de vakbonden cijfers die aangeven dat Spanje in 2005 in vergelijking met het referentiejaar 1990 bijna 53 procent meer CO2 produceerde. Volgens de Europese verdeelsleutel bij het Protocol van Kyoto, een internationaal verdrag dat de industrielanden verplicht de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, mag Spanje tegen 2008 maar 15 procent boven het niveau van 1990 zitten.

Dit weekend betoogden vakbonden en niet-gouvernementele groepen in Madrid voor maatregelen tegen de overmatige uitstoot. Ze willen dat de regering werk maakt van efficiënt energiegebruik, hernieuwbare energiebronnen en een duurzaam transportbeleid. Ze eisen ook een moratorium op de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales en een plan voor de geleidelijke sluiting van alle atoomcentrales.

Alleen vorig jaar steeg de uitstoot van CO2 in Spanje met meer dan 4 procent. Dat was te wijten aan de droogte en de toename van de activiteit in de bouwnijverheid, zeggen de Arbeiderscommissies (CCOO), één van de twee grote vakbondskoepels in het land. Door het uitblijven van voldoende regenval konden de waterkrachtcentrales niet op volle kracht draaien, waardoor de vervuilende steenkool- en gascentrales meer stroom moesten produceren. De Spaanse bouwwoede is ook slecht voor het klimaat, want de bouwnijverheid produceert veel broeikasgassen. Volgens de CCOO worden in Spanje elk jaar meer nieuwe huizen gebouwd dan in Groot-Brittannië en Duitsland samen.

De Spaanse regering schat dat ze tussen 2008 en 2012 enkel aan de Kyotonormen kan voldoen als ze per jaar voor 20 miljoen ton CO2 emissierechten koopt. Milieuorganisaties denken dat Spanje nog veel meer rechten zal moeten verwerven. Via de zogenaamde emissiehandel kunnen landen die te veel CO2 produceren, zich voor een deel van die zonde vrijkopen. Het geld gaat naar landen of bedrijven die meer CO2 sparen dan verplicht is. (PD/JS) (EINDE/2006)