Spanje roept 39 nieuwe zeereservaten uit

De Spaanse overheid creëert 39 nieuwe zeereservaten voor de bescherming van bedreigde vogelsoorten. De oppervlakte beschermd gebied wordt daarmee 20 maal zo groot.

  • CC SantiMB De Spaanse overheid creëert 39 nieuwe zeereservaten voor de bescherming van bedreigde vogelsoorten. CC SantiMB

Tot nog toe was de bescherming van zeevogels in Spanje grotendeels toegespitst op kleine nestgebieden op het land. Op zee, waar de dieren veruit het meeste tijd doorbrengen, waren ze niet beschermd.

De beslissing van de Spaanse overheid is volgens wetenschappers en milieuverenigingen dan ook van groot belang: 39 nieuwe zeereservaten, goed voor in totaal 47.000 vierkante kilometer, betekenen een vertwintigvoudiging van de huidige beschermde oppervlakte.

Natura 2000

De nieuwe sites vallen onder het Europese Natura 2000-netwerk. Spanje is een belangrijk land voor veel Europese zeevogels, waaronder de vale pijlstormvogel, de meest bedreigde zeevogel in Europa.

“De aankondiging is uitermate belangrijk”, zegt Asunción Ruiz, directeur van de organisatie SEO/BirdLife. “Nu kunnen de zeevogels ook beschermd worden voor de Spaanse kust. Als deze sites met zorg beheerd worden, kunnen ze een belangrijk verschil maken in het herstel van onze bedreigde vogelsoorten.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift