Spanning tussen Venezuela en Colombia loopt verder op

Nieuws

Spanning tussen Venezuela en Colombia loopt verder op

Humberto Márquez

08 april 2010

De aanhouding van acht Colombianen in Venezuela heeft de politieke en diplomatieke spanning tussen Venezuela en Colombia verder doen stijgen. De acht worden beschuldigd van spionage.

De president van Venezuela Hugo Chávez zegt dat twee van de opgepakte personen “een identiteitsbewijs van het Colombiaanse leger” bij zich hadden en in Venezuela “foto’s namen van thermo- en hydro-elektrische centrales.” Venezuela heeft de laatste tijd zware problemen met de elektriciteitsproductie.
Chávez bracht de aanhoudingen in verband met het gebruik van Colombiaanse militaire basissen door de Verenigde Staten. “Ik geloof niet dat het om een geïsoleerd feit gaat, het maakt deel van iets groters, het heeft te maken met de wanhoop van het imperium (Verenigde Staten, nvdr), waardoor het nog gevaarlijker wordt.”
De Colombiaanse president Álvaro Uribe beschuldigde Venezuela er op zijn beurt van de rechten van zijn landgenoten te schenden.”Dit noemt men een schending van de mensenrechten, en de regering van Colombia kan de schending van mensenrechten bij zijn burgers niet toestaan, niet in Colombia en niet in het buitenland.” Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg een “dringende tussenkomst” van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten.

Fototoestel

Volgens de versies van de autoriteiten en familieleden werden eerst de 52-jarige Luis Carlos Cossio en zijn 21-jarige neef Santiago Giraldo opgepakt. Dat gebeurde op 23 maart in het noorden van Venezuela. Aan een controlepost bleken ze in het bezit te zijn van een fototoestel met opnames van elektrische installaties.
Cossio en zijn vrouw Elva Giraldo wonen in Barinitas, een Venezolaans dorp dichtbij de Colombiaanse grens. Uribe geeft toe dat het paar deel heeft uitgemaakt van het Colombiaanse leger. Ze werkten tot 2002 in een militaire polikliniek in Medellín. Nadien trokken ze naar Canada, en nu hebben ze een ijsfabriek in Barinitas, aldus Uribe.
Na de arrestatie van Cossio en zijn neef werden ook Cossio’s vrouw en vijf werknemers van de fabriek opgepakt. Volgens de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Tarek El Aissami werden bij huiszoekingen “documenten in het Engels” gevonden “en andere zaken van criminalistisch belang”. In combinatie met de nationaliteit van de arrestanten is dat “een zorgwekkend element”, zegt de minister.

Paranoia

De ondervoorzitter van het Venezolaanse parlement Saúl Ortega noemde de arrestatie een “belangrijke waarschuwing”. “Van de huidige regering van Colombia, die gelieerd is aan paramilitair terrorisme en drugshandel, kan men alles verwachten.”
Volgens de Venezolaanse oppositieleider Enrique Ochoa is Chávez “er zeer bedreven in de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen en nooit bij zichzelf. De institutionele paranoia, die onder elke steen vijanden zoekt, is eigen aan elk autocratisch regime.”
De Colombiaanse ombudsman Volmar Pérez brengt de aanhouding van de acht in verband met de arrestaties van twaalf andere Colombianen enkele dagen voordien in het zuidwesten van Venezuela, waar “men vijf oude geweren vond en hen daarom ervan beschuldigde deel uit te maken van een paramilitaire groep.”

Breuk

Vorig jaar kwam het tot een politieke breuk tussen beide landen, toen Colombia  de Verenigde Staten de toestemming gaf nieuwe militaire basissen te openen op zijn grondgebied. De handel tussen Venezuela en Colombia viel gedeeltelijk stil en de diplomatieke relaties belandden “in de diepvriezer”.
Volgens Bogota maken de Amerikaanse basissen deel uit van het plan om samen met Washington de drugshandel en guerrilla te bestrijden. Caracas ziet in de Amerikaanse militaire aanwezigheid een bedreiging voor Zuid-Amerika in het algemeen en Venezuela in het bijzonder.
De regering van Uribe heeft zijn bezorgdheid uitgedrukt over de “wapenwedloop van Venezuela”, dat de laatste drie jaar voor 5 miljard dollar Russische en Chinese wapens gekocht heeft.