Spanningen nemen toe aan Indiaas-Pakistaanse grens

Bij vuurgevechten en mortieraanvallen langs de Indiaas-Pakistaanse grens zijn opnieuw twee burgers om het leven gekomen. Volgens lokale media raakten twintig mensen gewond, onder wie drie grenswachters.

  • Joshua Song (CC BY-NC-ND 2.0) Dagelijkse ceremonie aan de grensovergang tussen India en Pakistan in Wagah Joshua Song (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens India hadden Pakistaanse soldaten het vuur geopend op een dorp en een grenspost in het betwistte gebied Kasjmir, en heeft het Indiase leger gereageerd op de verschillende aanvallen. Bij de gevechten kwamen vandaag twee burgers om het leven. Mogelijk loopt het dodentol verder op, want vier mensen zijn levensgevaarlijk gewond. Sinds het begin van de gevechten begin deze week zijn al tien burgers om het leven gekomen en raakten twintig mensen gewond.

Sterke boodschap

De Pakistaanse regering heeft besloten om vrijdag de Nationale Veiligheidsraad bijeen te roepen. Eerste minister Nawaz Sharif zal er zich met verschillende ministers en de legerleiding beraden over een “strategie die een sterke boodschap naar India stuurt.”

Ook in India is er topoverleg gepland tussen minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh en hoge legerofficieren. Intussen probeert premier Narendra Modi de gemoederen in zijn land te bedaren. Hij beloofde dat “alles snel weer in orde zal zijn.”

Beide landen vochten al twee oorlogen uit over de betwiste grensregio Kasjmir. In 2003 werd een wapenstilstand afgekondigd, maar India en Pakistan beschuldigen elkaar ervan die al verschillende keren te hebben geschonden. De gevechten van deze week behoren tot de meest ernstige inbreuken sinds de wapenstilstand van kracht werd.

 

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift