Spelen bedreigen watervoorziening

Nieuws

Spelen bedreigen watervoorziening

08 maart 2008

De vraag naar water in de Chinese hoofdstad Peking zal tijdens de Olympische Spelen tot 30% hoger zijn dan normaal. De provincie Hebei, die grenst aan Peking, voorziet de watervoorziening voor de inwoners van Peking, maar wordt getroffen door grote droogte.

Afgelopen winter viel er 60 procent minder neerslag dan het jaarlijks gemiddelde, waardoor de watervoorraden op een gevaarlijk laag peil staan. Tot een half miljoen mensen uit Hebei en nog eens twee miljoen mensen in twee andere noordelijke provincies kampen daardoor met hevige watertekorten, meldt de Belgische organisatie Protos. 33.000 km² landbouwgronden in de Hebeiprovincie zijn door de droogte getroffen.

Watertransferproject

China heeft gigantische programma’s gepland om water af te leiden. Die kaderen in een nationale strategie om water te transfereren van het zuiden van het land, waar de rivieren relatief overvloedig zijn, naar het steeds droger wordende noorden en noordwesten.
Twee derde van China’s 600 steden hebben te weinig watertoevoer. In 100 steden zoals Peking gaat het om een ernstig watertekort. Een belangrijk stuk van het Zuid-Noord Watertransferproject, de Centrale Route, voert water noordwaarts van de Yangtze-rivier naar Peking.

Sociale gevolgen

De sociale gevolgen van deze watertransfers, zoals de waterdruk op lokale watervoorraden, zijn volgens Protos echter onvoldoende gekend. De kostprijs van het project zal hoger liggen dan de 20 miljard euro die de Drieklovendam zal gekost hebben en de voltooiing zal zo’n 50 jaar duren.
Als argument voert de Chinese overheid aan dat zich in Noord-China 58 procent van het bewerkte land bevindt, 45 procent van de Chinese bevolking, maar dat het amper over 19 procent van ’s lands watervoorraad beschikt.