Alarmerende cijfers van VN-platform IPBES

Spinnen en insecten doen het aantal bedreigde soorten stijgen tot 2 miljoen

Dmitry Bukhantsov / Unsplash

Het vliegend hert, een zeldzame kever.

Twee miljoen soorten zijn met uitsterven bedreigd, stelt nieuw onderzoek. In 2019 hield een VN-rapport het nog op één miljoen wereldwijd, maar dat cijfer moet dus bijgesteld worden.

Uit een analyse van 14.669 Europese bedreigde soorten, waaronder gewervelde dieren en geselecteerde groepen ongewervelden en planten, blijkt dat 19% met uitsterven is bedreigd. Planten en ongewervelde dieren lopen een hoger risico, respectievelijk 27 en 24%, in vergelijking met gewervelde dieren (18%).

De onderzochte soorten stonden al op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN), maar hun situatie, en met name die van talrijke insecten, is volgens de resultaten zo ernstig dat voor een vijfde uitsterven zeer waarschijnlijk is.

Insecten tellen mee

De nieuwe cijfers overtreffen sterk de laatste cijfers van het VN-platform IPBES. Dat concludeerde in 2019 nog dat wereldwijd ongeveer 1 miljoen soorten dicht bij uitsterven staan. Maar volgens de auteurs van de laatste studie werd daarbij vooral gekeken naar de gewervelden en minder naar ongewervelde dieren zoals spinnen en insecten, soorten die erg belangrijk zijn voor het voortbestaan van al het leven, benadrukken ze.

Volgens onderzoeker Axel Hochkirch van het Luxemburgse Musée National d’Histoire Naturelle wordt de Europese soortenrijkdom vooral bedreigd door veranderingen in het gebruik van landbouwgrond, vertelt hij in vakblad PLOS ONE.

Omdat de Europese studie wel rekening houdt met de grote hoeveelheid aan insecten, concluderen de auteurs dat het wereldwijde aantal met uitsterven bedreigde soorten dus mag verdubbeld worden — tot 2 miljoen.

Verlies van leefgebied voor planten en dieren, maar ook overexploitatie van biologische hulpbronnen en vervuiling leiden tot deze alarmerende cijfers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.