Sporen van vermist meisje leiden naar groot vrouwenhandelnetwerk

Nieuws

Sporen van vermist meisje leiden naar groot vrouwenhandelnetwerk

Emilio Godoy

17 juni 2011

Jaarlijks verdwijnen er 20.000 mensen in Mexico in de mensenhandel. Een van hen is Adriana Morlett, een 22-jarige studente uit Acapulco die op 6 september verdween. Haar vader, een bekende econoom, volgt hardnekkig haar spoor, dat naar Venezuela lijkt te leiden.

Sinds de verdwijning van zijn dochter heeft Javier Morlett demonstraties en campagnes georganiseerd. “We hebben verschillende sporen gevonden, en een daarvan is veelbelovend”, zegt hij. Hij gelooft nog steeds dat hij zijn dochter, die architectuur studeert, gaat vinden.

Adriana Morlett woonde in Mexico-Stad. Ze verdween nadat ze een boek had geleend van haar universiteit. Opvallend genoeg kwam het boek een paar dagen later terug. Er lijkt nu een spoor naar Venezuela te leiden, waar Adriana in handen zou zijn van een internationaal netwerk van vrouwenhandelaren dat tentakels heeft in Colombia en Mexico. Morlett was afgelopen woensdag bij de Venezolaanse ambassade in Mexico-Stad om de regering in Caracas op te roepen de bende op te rollen.

Doorvoerhaven

Mexico wordt door deskundigen gezien als een belangrijke bron, bestemming en doorvoerhaven van jonge vrouwen. “Mensenhandel heeft veel gezichten”, zegt Miguel Ortega van het Antonio de Montesinoscentrum voor Sociale and Culturele Studies (CAM). “Er zijn veel manieren om slachtoffers te rekruteren. Mexico-Stad is een doorvoerhaven, want slechts een minderheid van de slachtoffers blijft daar - vooral voor seksuele uitbuiting.”

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er in Mexico jaarlijks 20.000 slachtoffers van mensenhandel. Mexicaanse autoriteiten kennen op z’n minst 47 netwerken, die mensenhandel vaak combineren met drugshandel en mensensmokkel.

In heel Latijns-Amerika zijn voortdurend zo’n 250.000 vrouwen in handen van deze criminele netwerken. Daar wordt ongeveer een miljard euro aan verdiend, volgens de Mexicaanse regering. In totaal zijn er al meer dan vijf miljoen vrouwen en meisjes verhandeld, schatten organisaties als de Coalitie tegen Vrouwenhandel in Latijns-Amerika en de Caraïben (CATWLAC). Nog eens tien miljoen lopen kans om hetzelfde mee te maken.

Vermist

In 2007 is in Mexico een wet tegen mensenhandel in werking getreden. Sinds januari dit jaar is de regering begonnen met een nationaal programma om het probleem te bestrijden. Afgelopen jaar zijn er in Mexico-Stad veertig zaken onderzocht, maar er zijn slechts drie mensen veroordeeld.

Volgens Ortega is er geen effectieve juridische hulp voor slachtoffers, en is er dringend een onderzoek nodig naar alle spelers in de keten, van slachtoffer tot klant.

“Ik ga mijn dochter terugkrijgen en helpen om weer te integreren in de maatschappij”, zegt Morlett vastberaden. “Het zal een moeilijk proces zijn, en ze zal specialistische hulp nodig hebben.”