Nog te vroeg om te weten of deze trend zich zal doorzetten

Sprankel hoop in Amazonewoud: ontbossing daalt voor vierde maand op rij

Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

Het Braziliaanse Amazonewoud.

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado ging de verwoesting van de natuur ten voordele van de sojateelt wel gewoon door. Dat blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE).

De daling van houtkap in het Amazonewoud - ingezet in januari van dit jaar - is hoopvol, maar het is wel nog te vroeg om te weten of dit een trend is die zich zal doorzetten. Daarnaast blijkt ook dat de situatie in de Cerrado, het meest biodiverse savannegebied ter wereld nog steeds alarmerend is. Volgens INPE is er tussen januari en april van dit jaar 17 procent meer natuur verloren gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar.

Soja voor Europa en China

‘De verwoesting van de Cerrado is al jaren gaande: ruim de helft van dit unieke gebied is al vernietigd om plaats te maken voor de productie van soja waarvan ruim driekwart wordt gebruikt voor veevoer in Europa en China’, legt Edegar de Oliveira van WWF-Brazilië uit. ‘De natuurvernietiging in Cerrado gaat twee keer zo snel als in de Amazone.’

‘De natuurvernietiging in Cerrado gaat twee keer zo snel als in de Amazone.’

In beide landschappen houdt de explosieve toename van de Braziliaanse ontbossing verband met maatregelen van de vorige regering onder Jair Bolsonaro, zoals de verzwakking van de milieubescherming in het land en de inperking van de landrechten van de inheemse bevolking.

Huidig president Luiz Inácio Lula da Silva is erop gebrand om het internationale imago van zijn land opnieuw op te poetsen na de doortocht van zijn voorganger. Lula wil de internationale relevantie van Brazilië herstellen door onder meer in te zetten op klimaat- en milieukwesties. Een van zijn beloftes is om de ontbossing van de Amazone te stoppen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.