Sprookjeshuwelijk kost 6000 ton CO2

Nieuws

Sprookjeshuwelijk kost 6000 ton CO2

Sprookjeshuwelijk kost 6000 ton CO2
Sprookjeshuwelijk kost 6000 ton CO2

Joren Gettemans

28 april 2011

Het Britse sprookjeshuwelijk van de eeuw heeft ook minder mooie kantjes: volgens de Britse krant de Telegraph zal als gevolg van de huwelijksviering zo'n 6.765 ton CO2 worden uitgestoten, meer dan duizend keer de jaaruitstoot van een gemiddeld Brits gezin.

De bruidegom heeft zich voorgenomen om het huwelijk zo duurzaam mogelijk te houden, met onder meer lokaal geteeld en seizoensgebonden voedsel en Britse bloemen. Maar dat heeft de ecologische voetafdruk nauwelijks kunnen verkleinen, zo blijkt uit onderzoek van Landcare Research.

Transport

Meer dan de helft van de totale CO2-uitstoot is afkomstig van het transport van de gasten. Een kwart van de 1.900 gasten op de bruiloft komt uit het buitenland en neemt het vliegtuig naar Londen. De accommodatie van de gasten, het energieverbruik en het afval zijn nog eens goed voor 13 ton CO2.

Daarnaast zijn de verplaatsingen van de naar schatting 600.000 Britten die een glimp willen opvangen van het koppel goed voor 3.957 ton CO2.

De analyse hield geen rekening met de voetafdruk van de ceremonie zelf, noch met de miljoenen souvenirs, confetti en andere feestartikelen die geproduceerd, getransporteerd en verkocht zullen worden. De lokale afvalbeheerder Veolia Environmental Services schat dat het na de ceremonie 140 ton afval moet opruimen langs de route die het koppel aflegt.

Ook de nationale elektriciteitsproducent maakt zich op voor een piek in het energieverbruik. The National Grid verwacht dat na de traditionele kus op het balkon van Buckingham Palace 600.000 Britten een pot thee zullen zetten.

Goede wil

Het koppel zelf was zich al bewust van de klimaatimpact van de gebeurtenis, en probeerde bij enkele beslissingen de voetafdruk te verkleinen. Zo koos de bruid voor een ring uit Welsh goud, in plaats van goud uit een verafgelegen mijn.

Volgens de organisatie is al het gebruikte papier gerecycleerd en zal enkel hout met het FSC-label gebruikt worden voor de constructies. Het bruidspaar heeft de gasten gevraagd om een boom voor hen te planten en donaties te doen aan organisaties zoals Earthwatch.