Spuwen mag, protesteren niet

Nieuws

Spuwen mag, protesteren niet

Peter Dhondt

08 juli 2008

Vlaggen van landen die niet deelnemen horen niet thuis in de Chinese stadions. Toeschouwers mogen ook geen spandoeken of pamfletten meebrengen, waarschuwt het Chinees Olympisch Comité in de Engelse versie van zijn huisregels voor de Spelen in Peking.

Actievoerders mogen hun borst nat maken. Uit een langere Chinese versie met ‘gedragsregels voor buitenlanders’,  die begin juni op de officiële website (beijing2008.cn) verscheen, blijkt dat China zijn best zal doen “gezagsondermijnende activiteiten” buiten de stadions en ook zoveel mogelijk buiten het land te houden. Bezoekers krijgen de dringende raad mee geen slogans te roepen die als beledigend kunnen worden opgevat en geen spandoeken rond te dragen met religieuze of politieke boodschappen.

De meeste van de Chinese huisregels zijn internationaal gemeengoed. Breng geen wapens of gevaarlijke voorwerpen mee naar het stadion, drink niet te veel, begin geen handeltje, verspreid geen illegale opnames van de wedstrijden en stoor geen sporters of scheidsrechters. Opvallend is ook het absolute verbod op gokken, nochtans een Chinese passie.

Nationale veiligheid

Maar de Chinese autoriteiten zijn vooral beducht voor politiek geïnspireerde oproerkraaiers. Buitenlanders moeten uitkijken dat ze “de nationale veiligheid niet in het gedrang brengen en de sociale orde niet verstoren”, staat er de gedragsregels in het Chinees.

De Chinese gastvrijheid kent grenzen, ook tijdens de Spelen. China wijst er alle kandidaat-bezoekers op dat een ticketje voor een Olympische wedstrijd op zich nog geen recht geeft op een visum. Potentiële terroristen of geweldplegers maar ook mensen die subversieve activiteiten in zin kunnen hebben, komen het land niet binnen. Ook voor mensen met “mentale problemen” of seksueel overdraagbare aandoeningen blijven de grenzen dicht.

De voorbije maanden werd de Chinese overheid in verlegenheid gebracht door felle protesten in Tibet. Ook mensenrechtenorganisaties voeren hun aanvallen op China op. De organisatie van de Spelen zet het gebrek aan vrije meningsuiting en de harde aanpak van wie niet in de rij loopt, nog extra in de verf. Amnesty International zegt onder meer dat Peking al maanden bedelaars, zwervers en drugsverslaafden in het centrum en de omgeving van de grote stadions oppakt en naar werkkampen overbrengt.

Anderzijds doet Peking wel zijn best om er de scherpe kantjes bij zijn beruchte ordediensten wat af te vijlen. Alle agenten hebben een handboek gekregen waarin ze in zeven talen kunnen leren buitenlanders te begroeten en eenvoudige informatie te geven. Volgens politiechef Ma Zhenchuan leren zijn manschappen op een “hartelijke, geciviliseerde en professionele manier” het sportevenement in goede banen te leiden. Standaarduitdrukkingen als “Ben je doof?” of “Je gaat achter de tralies als je nog langer opspeelt!” moeten ze uit hun vocabularium schrappen.

Reisadvies

Het reisadvies voor China op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken doet vermoeden dat volkse supporters zich best thuis kunnen voelen in Peking. “Bepaalde gedragingen (met name spuwen en luid spreken in openbare plaatsen) worden niet als onhoffelijk beschouwd”, staat er. Openbaar vertoon van dronkenschap wordt dan weer niet getolereerd.

Voor idealistisch toerisme is Peking geen aangewezen bestemming. “Tenzij u officieel toestemming heeft van de Chinese overheid is deelname aan om het even welke soort demonstratie, verspreiding van politieke pamfletten, etc. absoluut verboden en kunnen dergelijke acties dus aanleiding geven tot arrestatie,” zeggen de samenstellers van een Europese brochure die ook op de site van Buitenlandse Zaken te vinden is.
 
Ook topsporters moeten overigens uitkijken. “Bezit en consumptie van illegale drugs zijn verboden en worden zeer streng bestraft in China, wat zelfs tot de doodstraf kan leiden”, luidt de waarschuwing.