"Sri Lanka heeft dringend herstelplan nodig"

Nieuws

"Sri Lanka heeft dringend herstelplan nodig"

Amantha Perera

14 juni 2010

Sri Lanka moet snel een plan op tafel leggen om het noorden van het land er weer bovenop te helpen, zegt VN-topman Kandeh Yumkellan. Na de decennialang durende burgeroorlog weten duizenden mensen nog steeds niet van welk hout pijlen te maken.

“Er is een strategisch plan nodig om industrieën, infrastructuurwerken, investeringen en banen te brengen naar de gebieden die vernield zijn door de oorlog”, zei Kandeh Yumkella, directeur-generaal van de VN-Organisatie voor Industriële Ontwikkeling (Unido). “Alle agentschappen en regeringsinstanties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de door oorlog getroffen regio, hebben begrepen hoe belangrijk dit is. Ik heb er vertrouwen in dat het zover zal komen. We hebben niet veel tijd. Het moet nu van start gaan.”
De burgeroorlog tussen de separatistische Tamiltijgers en het Sri Lankaanse regeringsleger eindigde in mei vorig jaar. Meer dan 70.000 mensen waren omgekomen. De economische schade beliep miljarden euro’s.
Yumkella bracht de voorbije dagen een bezoek aan Sri Lanka en had er onder meer gesprekken met eerste minister D. M. Jayarathna. Op de agenda stond de potentiële industrialisering van het zwaar getroffen noorden van het land.

Sierra Leone

Yumkella, die afkomstig is uit Sierra Leone, zegt dat de ervaring in zijn eigen land toont hoe vitaal de economische ontwikkeling is bij het herstel na een conflict. Sierra Leone beëindigde in 2002 een elf jaar durende burgeroorlog.
In de laatste fase van de Sri Lankaanse burgeroorlog gingen meer dan 280.000 mensen op de vlucht. Sinds einde vorig jaar zijn tienduizenden mensen naar huis teruggekeerd. Volgens de VN wonen 76.000 mensen nog steeds in kampen.
Unido is van plan een hulpprogramma op te zetten dat banen moet creëren voor de 40.000 oorlogsweduwen. “We moeten deze zones aantrekkelijk maken voor private investeringen, we moeten de jonge generaties, de weduwen, de kindsoldaten hoop bieden”, zegt Yumkella. “De volgende twee jaar zullen zeer belangrijk zijn.” Als er geen banen en dus inkomens worden gecreëerd, dan zullen de frustraties toenemen, waarschuwt de VN-topman.
Volgens econoom Muttukrishna Sarvananthan, van het Point Pedro Development Institute, een niet-gouvernementele onderzoeksinstelling op het noordelijke schiereiland Jaffna, heeft de economie in de getroffen zones private investeringen nodig. “Wat Sri Lanka nodig heeft, is geen marshallplan maar ondernemerskapitalisme. Een substantiële, langdurige groei krijg je niet met grote projecten die door donoren of de regering worden gefinancierd, wel met ondernemingen van bescheiden omvang.”