Sri Lankaanse migranten krijgen betere bescherming

Nieuws

Sri Lankaanse migranten krijgen betere bescherming

Feizal Samath

10 mei 2009

Vakbonden uit Bahrein, Jordanië en Koeweit hebben met hun Sri Lankaanse collega's in Colombo een akkoord bereikt over betere bescherming van Sri Lankaanse migranten.

De overeenkomst moet de macht van wervingsbureaus in Sri Lanka en de bestemmingslanden verminderen. Sri Lankaanse migranten krijgen alle internationaal erkende arbeidsrechten en de vakbonden in de ontvangende landen zullen toezien op de uitvoering van de afspraken.
De vakbondsleiders noemen het een belangrijke overeenkomst die gevolgd zal worden door soortgelijke afspraken met vakbonden in Bangladesh, Indonesië en de Filipijnen. Landen die ook veel van hun inwoners voor werk zien vertrekken naar het Midden-Oosten.
De afspraken zijn in het belang van de migranten en zorgen voor betere bescherming in een tijd waarin de wereldwijde financiële crisis de vraag beïnvloedt, zegt Abdul Rahman Alganim, vice-voorzitter en hoofd van het migrantenbureau van de Federatie van Vakbonden in Koeweit.
Van de 1,6 miljoen Sri Lankaanse migrantenarbeiders in het Midden-Oosten, Azië en Europa, werken er meer dan 300.000 in Koeweit, 75.000 in Jordanië en 45.000 in Bahrein.

Financiële crisis

De nieuwe overeenkomst is gebaseerd op een model dat werd ontwikkeld onder auspiciën van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De vakbonden zullen vanaf nu migranten gratis bijstand verlenen bij conflicten over honorarium, intimidatie door werkgevers en andere kwesties.
“Het verschil is dat onze dienstverlening aan migranten gratis is, in tegenstelling tot die van de wervingsbureaus”, zegt Alghanim. Sri Lankaanse migranten, die in veel gevallen huishoudelijk werk doen in het Midden-Oosten, sturen miljoenen dollars naar huis. Hoewel ze vaak geprezen worden als de redders van de economie, is er weinig aandacht voor hun werkomstandigheden. Ze vallen ten prooi aan allerlei vormen van intimidatie in de landen waar ze werken. Door de financiële crisis lopen ze nu ook een groter risico werkloos te worden.
Sunil Sirisena, secretaris van het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Werkpromotie en Welvaart, zegt dat de overeenkomst uitkomst biedt op diverse terreinen. “Er zijn veel problemen, maar weinig wetten.”

Waardig werk

Bilal Malkawi, voorzitter van de Algemene Unie van Luchttransport en Toerisme in Jordanië, zegt dat zijn vakbond een afzonderlijk akkoord heeft gesloten met het Sri Lankaanse semi-staatsbedrijf Jobsnet om de wervingsmarkt te betreden, om zo de macht van wervingsbureaus in de sector te verminderen.
“We hopen een bedrijf op te zetten dat zich richt op migrantenkwesties en dat op non-profit basis bemiddelt bij het vinden van werk. Daarbij willen we ervoor zorgen dat de werknemers op een waardige manier behandeld worden”, zegt hij.
Malkawi zegt dat zijn vakbond al drie jaar lobbyt voor de rechten van migranten in Jordanië. Recent werd de wet in Jordanië gewijzigd om migranten meer bescherming te geven. “De wetten zijn er nu, maar de implementatie gaat langzaam”, zegt hij. Het nieuwe bedrijf is bedoeld om de werknemers ook nu al te helpen bij het verkrijgen van waardig werk en een redelijk honorarium.