"Staalfabrieken kunnen op biogas draaien"

Nieuws

"Staalfabrieken kunnen op biogas draaien"

29 september 2011

Via een nieuwe Braziliaanse techniek kan biogas voor een belangrijk deel aardgas en steenkool vervangen in staalfabrieken. Daardoor kan de schadelijke CO2-uitstoot verminderen, zeggen de onderzoekers.

De techniek is ontwikkeld door hoogleraren van de Federale Universiteiten van Minas Gerais en Ouro Preto. “Biogas wordt op een natuurlijke wijze geproduceerd, door de werking van anaerobe bacteriën in organische substanties”, zegt een van de onderzoekers, Paulo Assis. “De meest gebruikte grondstoffen zijn huishoudelijk afval en dierlijke uitwerpselen.”

De Brazilianen stellen biogas voor als brandstof bij de productie van direct-gereduceerd ijzer (DRI) en ruwijzer, die nodig zijn voor de staalproductie. Bij de productie van direct-gereduceerd ijzer gaat men ijzererts reduceren met behulp van een gas uit aardgas of steenkool. “Dat zijn niet-hernieuwbare energiebronnen zijn”, zegt Assis.

Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek voor bijna 100 procent aardgas vervangen en voor 40 procent steenkool. De patentprocedure voor de nieuwe Braziliaanse techniek is momenteel aan de gang.

Vandaag is een kwart van de industriële CO2-uitstoot afkomstig van de ijzer- en staalindustrie. Dat is vooral een gevolg van de grote hoeveelheden steenkool die daarin gebruikt worden.

Biogas wordt door zijn biologische oorsprong als een duurzame energiebron beschouwd.