Staatsgreep en opluchting in Burundi

Nieuws

Staatsgreep en opluchting in Burundi

Staatsgreep en opluchting in Burundi
Staatsgreep en opluchting in Burundi

Kort na de middag heeft de Burundese generaal Godefroid Nyirombare via een vrije radio bekend gemaakt dat het leger President Pierre Nkurunziza heeft afgezet. Nkurunziza had drie weken geleden bekend gemaakt dat hij ging voor een derde mandaat als staatshoofd. Sindsdien kwam een nog steeds aanzwellende golf van verzet gang in de straten van Bujumbura, onder impuls van de oppositie en de civiele maatschappij. Die beschouwden zo’n derde mandaat in strijd met de grondwet en de vredesakkoorden.

Link

Lees HIER exclusief het rapport van generaal Nyiombare.

Generaal Nyirombare was tot eind februari de bevelhebber van de binnenlandse veiligheidsdienst.

Hij werd uit zijn functie ontheven nadat hij een gedetailleerd rapport had geschreven waarin hij stelde dat Nkurunziza het land in chaos zou storten als hij zich kandidaat stelde voor een derde mandaat.

Tweets over #burundi !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Deze ochtend heeft Nkurunziza het land verlaten om deel te nemen aan een regionale top over de situatie in Burundi, die in de loop der weken steeds onrustiger werd.

Naar verluidt stond Nkurunziza eerst weigerachtig tegenover zijn vertrek, maar de presidenten van de buurlanden hebben hem overtuigd toch te komen.

Kort nadien heeft het leger de macht overgenomen. Het leger had eerder al aanwijzigingen gegeven niet te zullen schieten op betogers, en er dreigde al een tijdje een conflict tussen leger en politie. Deze laatsten worden door Burundezen en buitenlandse waarnemers beschouwd als een verlengstuk van de CNDD-FDD, Nkurunziza’s partij, terwijl het leger er wel in geslaagd was haar onafhankelijkheid van de machtshebbers te bewaren.

Kort na de machtsovername is de kritische vrije radio RPA –recent nog door Nkurunziza uit de ether gehaald- weer gaan uitzenden en werd ook whatsapp opnieuw operationeel. De situatie lijkt nu rustig in de hoofdstad, er zijn vreugdetaferelen, het leger is zichtbaar aanwezig in de straten maar niet massaal.

Ook in het binnenland lijkt op dit moment alles kalm. Het wordt afwachten hoe het verder evolueert want Nkurunziza staat traditioneel sterk in de rurale gebieden.

Burundi blijft één van de minst geürbaniseerde landen ter wereld. De diensten van Nkurunziza hebben ondertussen een tweet de wereld ingestuurd om mee te delen dat een poging tot staatsgreep mislukt is.