Staatsgreep verijdeld in São Tomé en Principe

Nieuws

Staatsgreep verijdeld in São Tomé en Principe

Ben Frijters

18 februari 2009

De afgelopen week werden 38 verdachten gearresteerd die een staatsgreep gepland hadden in São Tomé en Principé, een eilandengroep aan de westkust van Afrika.

De bekendste figuur onder de verdachten is Arlecio Costa, lid van de oppositiepartij Christelijk Democratisch Front (FDC) en oud-strijder in de Angolese burgeroorlog.
Zijn gevechtseenheid, beter bekend onder de naam ‘Buffalo Bataljon’ bestaat uit huurlingen en pleegde in 2003 al eens een staatsgreep die president Fradique de Menezes tijdens een staatsbezoek aan Nigeria ei zo na ten val bracht.
Nog steeds is er binnen deze rebellenbeweging grote ontevredenheid over het huidige beleid dat volgens de verdachten te weinig onderneemt tegen corruptie en armoede in het land.

Preventieve operatie

‘We kregen goede informatie over voorbereide acties die de openbare en sociale orde zouden willen verstoren’, zegt Justino Veiga, woordvoorder van de Minister van Justitie. De politie is daarop begonnen aan een preventieve operatie die de veiligheid van de staat moest garanderen.
Tijdens een huiszoeking in de woning van Costa werden een aantal AK-47’s en andere wapens in beslag genomen. Hij wordt voorlopig door het gerecht in hechtenis gehouden. Elf andere verdachten werden al vrijgelaten.