"Staatsleiders verlamden Kopenhagen" (de Boer)

Nieuws

"Staatsleiders verlamden Kopenhagen" (de Boer)

Joren Gettemans

02 juni 2010

De klimaattop in Kopenhagen werd verlamd door de aanwezigheid van prominente staats- en regeringsleiders. Dat stelt Yvo de Boer, toenmalig klimaatchef van de VN, in een uitgelekte brief. Hij is ook vernietigend voor de rol van de Deense eerste minister Rasmussen.

De brief, die de Boer enkele dagen na de mislukte top schreef, verschijnt in een boek van de Deense journalist Per Meilstrup. In Kopenhagen waren staats- en regeringsleiders van over de hele wereld samen om een historisch klimaatakkoord uit te werken. Maar volgens de Boer heerste er wantrouwen tussen de leiders, aangezwengeld door een Deens voorstel net voor de start van de top.
“De Deense tekst vernielde in een klap twee jaar werk”, schrijft de Boer. “Al onze pogingen om de tekst te stoppen, mislukten. De bijeenkomst waar de tekst werd voorgesteld, was niet aangekondigd en de tekst zelf was onevenwichtig.”
Ook de aanwezigheid van wereldleiders als Barack Obama en Wen Jiabao had een invloed op de gesprekken, schrijft De Boer. Hun aanwezigheid moest een akkoord meer glans geven, maar bleek contraproductief. “Het uitnodigen van wereldleiders leek een goed idee, maar dat bleek heel anders uit te pakken”, schrijft hij. “Hun vroege aankomst had niet het katalysatoreffect waarop gehoopt werd. Het hele proces werd verlamd, en geruchten en intriges namen over.”