Tegen 2021 wil Medellín de meest innovatieve stad van Latijns-Amerika zijn

Stad van Pablo Escobar wordt bastion van innovatie

David Alejandro Cabrera Ortiz (CC BY-NC 2.0)

De botanische tuin van Medellin is een illustratie van de metamorfose die de Colombiaanse stad ondergaat.

De vroegere thuisbasis van drugsbaron Pablo Escobar maakt komaf met haar imago. Tegen 2021 wil het Colombiaanse Medellín de meest innovatieve stad van Latijns-Amerika zijn. Medellinnovation 2021 focust op talent, ondernemerschap en infrastructuur.

Afgelopen week opende Medellín het Nationaal Centrum voor Nanotechnologie, niet toevallig tegelijkertijd met de grootschalige wervingsactie van het Colombiaanse bedrijf KiwiCampus om ingenieurs op te leiden en tewerk te stellen in de sector van automatische voertuigen. Het zijn de vruchten die Medellín plukt van een jarenlange strategie die nog lang niet ten einde is. In 2021 moet de Colombiaanse stad de meest innovatieve plek van Latijns-Amerika worden, en dat door Medellinnovation 2021. 

Innovatiecultuur

Om die transformatie uit te voeren werd Ruta N opgericht, dat zichzelf definieert als het centrum van innovatie en onderneming. De organisatie met bijhorend bedrijvencentrum wil talentvorming stimuleren, kapitaal toegankelijk maken, de nodige infrastructuur uitbouwen en innovatieve ondernemingen ontwikkelen. 

Deze aanpak moet niet alleen leiden tot meer innovatie, maar ook tot de ontwikkeling van een echte innovatiecultuur, de creatie van banen en de versterking van instellingen en talent. Het hoofddoel: de levenskwaliteit van de burgers verbeteren.  

Economische transformatie

In de 20e eeuw was Medellín vooral gekend als industriestad. Vandaag wil ze met innovatie naam gaan maken. ‘Een economie die meer waarde hecht aan ideeën dan aan handenarbeid’, luidt het bij Ruta N. Om die omschakeling te realiseren, focust de stad op enkele domeinen zoals gezondheidszorg, ICT, energie en biotechnologie voor de landbouwsector.

‘In de jaren 1990 waren de enige internationale journalisten in Medellín oorlogsreporters.’

In het Innovatiedistrict van Medellín kan iedereen zien hoe de principes van Medellinnovation 2021 in praktijk worden omgezet. Het living lab in het noorden van de stad toont hoe de regio niet alleen op stedelijk, maar ook op sociaal en economisch vlak kan uitgroeien tot een innovatieve hub waar burgers, ondernemers, bedrijven en instellingen uit de kenniseconomie samenwerken in gezamenlijke projecten. 

Naast kenniscentra en bedrijven zijn er ook wooneenheden, zodat de zone uitgroeit tot een stedelijk ecosysteem, waarin geleefd, gewoond en gewerkt wordt. Bovendien staat het District niet los van de rest van de stad, integendeel, net onder leiding van het District en in samenwerking met Ruta N, moet het living lab de hele stad economisch kunnen transformeren. 

Geen tweede Silicon Valley 

‘Vandaag is de stad wereldwijd bekend voor haar vooruitgang en innovatie’, stelt Ruta N. ‘In de jaren 1990 waren de enige internationale journalisten in Medellín oorlogsreporters.’ Door een weldoordachte strategie is de angstcultuur in de industriestad verdwenen. ‘Het oude imago wijkt en maakt plaats voor een kosmopolitische, bruisende omgeving waarin toerisme en innovatie de toekomst van de stad zullen bepalen. Het einddoel: zorgen dat elke burger beter wordt van de innovatie, en niet louter een tweede Silicon Valley worden’, geeft Ruta N nog mee.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.