Start vredesonderhandelingen moet wijken voor cricket op Srilankaanse televisie

Nieuws

Start vredesonderhandelingen moet wijken voor cricket op Srilankaanse televisie

Feizal Samath

15 september 2002

Wanneer op zestien september in Thailand de langverwachte vredesgesprekken beginnen tussen vertegenwoordigers van de Srilankaanse regering en de Tamilrebellen, zal dat slechts op één van de negen televisiezenders in Sri Lanka live te zien zijn. Op de andere zenders moet de politiek wijken voor een evenement dat minstens evenzeer bijdraagt tot de verstandhouding tussen de verschillende etnieën op Sri Lanka: cricket.

Het begin van de onderhandelingen om 13.30 uur lokale tijd valt samen met de start van de wedstrijd Sri Lanka-Nederland op het toernooi van de International Cricket Council in de hoofdstad Colombo. Dat het ICC in Colombo plaatsvindt, is op zich al een succes. Toen het conflict tussen de Sinhalese meerderheid en de Tamil-minderheid nog volop woedde, wilden de teams om veiligheidsredenen liever niet naar Sri Lanka reizen.

In een cricketgek land als Sri Lanka betekent een wedstrijd van de nationale ploeg dat de etnische tegenstellingen even worden vergeten en iedereen zich Srilankaan voelt. En dat dus bijzonder weinig mensen getuige zullen zijn van de handdruk tussen de toponderhandelaar van de Tamiltijgers, Anton Balasingham en professor G.L. Peiris, die de regeringsdelegatie aanvoert.

De grootste cricketheld van het land, Muttiah Muralidaran, behoort tot de Tamilminderheid. Maar daar zit niemand mee wanneer Muralidaran de tegenstand het vuur aan de schenen legt met zijn beruchte draaiballen. Toen de werper het enkele jaren geleden in een wedstrijd tegen Australië aan de stok kreeg met een scheidsrechter, werd hij onmiddellijk in bescherming genomen door de kapitein van de ploeg, Arjuna Ranatunga, die tot de Sinhalese meerderheid op Sri Lanka behoort. Naar verluidt zouden de Tamiltijgers voor die wedstrijd in 1996 een officieus staakt-het-vuren hebben onderhandeld met de Srilankaanse regeringssoldaten, zodat beide kampen in alle rust de verslaggeving konden volgen op satteliettelevisietoestellen in de jungle. Toen Sri Lanka de wedstrijd won was er champagne voor de Sinhalezen in het zuiden en zelfgemaakte palmwijn voor de rebellen in het noorden.

Het crickettoernooi is een goede zaak voor de toeristische industrie in Sri Lanka en zorgt ervoor dat het land in het nieuws komt zonder dat er sprake is van bomaanslagen of moordpartijen. Voor het eerst in jaren zijn de hotels in Colombo volgeboekt. 5.000 cricketfanaten uit de hele wereld komen er de exploten van hun helden volgen: de Indiër Sachin Tendulkar, de Australiër Shane Warne, de Pakistaan Shoaib Akthar en Brian Lara van de West Indies. Aan het ICC-toernooi nemen twaalf ploegen deel, waaronder alle grote teams uit het Britse gemenebest.

“De Srilankanen zijn echt wel bezorgd om de vredesgesprekken, maar geconfronteerd met een dilemma tussen live-onderhandelingen of live-cricket kiezen de meesten voor cricket. Dat zit zo in onze cultuur”, zegt sportdokter en gepensioneerd legerofficier C. Thurairaja. Sunil Thushara, kantoorbediende in Colombo, laat er geen twijfel over bestaan: “Peace talks à what ? Ahàno, no. I am watching the match”.

De inwoners van het noordelijke schiereiland Jaffna, het traditionele bolwerk van de Tamiltijgers, hebben helemaal geen keuze. De staatszender Rupavahini, de enige die de onderhandelingen uitzendt, is er niet te ontvangen. De Tamilstrijders in de jungle zullen er niet om treuren wanneer ze hun televisietoestellen en schotelantennes afstemmen op het cricket. “Nu er opnieuw wat vrede en rust heerst, is de interesse voor sport bij de jongere generatie nog groter geworden”, getuigt een reclamemaker uit Jaffna. “Dat Muralidaran als Tamil de populairste sportman van Sri Lanka is, bewijst dat alleen cricket het land kan redden en de mensen opnieuw bij elkaar brengen”.

Xml=3

Ref: ap ae cr