Staten van ex-Joegoslavië solidair na overstromingen

De ergste overstromingen in 120 jaar in de Balkan kostten al aan 47 mensen het leven. Volgens president Bakir Izetbegovic van Bosnië-Herzegovina gaat het om “de ergste naoorlogse ramp in Bosnië”. De Servische eerste minister Aleksandar Vucic noemt de overstromingen “historisch” en “catastrofaal”. In drie dagen tijd viel in de Balkanlanden de hoeveelheid regen die normaal gezien in drie maanden valt.

Izetbegovic vertelt dat de ramp “de grootste volksverhuizing in Bosnië sinds de oorlog” met zich meebrengt. Tienduizenden Bosniërs – in een land van vier miljoen inwoners — werden de voorbije week al geëvacueerd. “Een miljoen inwoners heeft geen drinkbaar water”, meldt de president nog.

In Servië werden meer dan dertigduizend mensen geëvacueerd. In Kroatië moesten tienduizend mensen hun huis verlaten.

De getroffen gebieden in Bosnië, Kroatië en Servië liggen langs de Sava-rivier, die de landen van voormalig Joegoslavië verbindt.

Rubberbootjes en waterpompen

De hulp voor de Bosniërs en Serviërs kwam in eerste instantie van de andere ex-Joegoslavische landen. Slovenië en Kroatië stuurden dertig leden van hun reddingsteams naar Servië met helikopters die rubberbootjes, waterpompen en waterzuiveringsinstallaties naar de overstroomde gebieden brachten.

Macedoniërs zamelden voedsel in en stuurden vrachtwagens met flessenwater. Een militaire eenheid uit Montenegro hielp het Servische leger bij de evacuatie van de ergst getroffen regio in Servië, Obrenovac.

De Kroatische autoriteiten maakten hun wegen uitzonderlijk tolvrij voor het humanitaire verkeer.

Europese hulp

“Al die solidariteit is geen verrassing”, zegt Goran Svilanovic, Secretaris-Generaal van de Regional Cooperation Council (RCC), een organisatie die de inspanningen voor betere samenwerking en verzoening in voormalig Joegoslavië superviseert.

“De landen die getroffen werden door de tragische overstromingen staan nu samen sterker om actie te ondernemen en financiële steun te vragen bij de Europese Unie”, vindt Svilanovic. “Individueel om Europese hulp vragen zou niet zo effectief zijn”.

Servië is kandidaat-lidstaat van de EU. Bosnië-Herzegovina heeft die status nog niet bereikt. Kroatië en Slovenië zijn al lid van de Europese Unie.

Joegoslavië viel uiteen in 1991, toen Slovenië en Kroatië zich onafhankelijk verklaarden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift