Niet naar school door gewapende conflicten, klimaatverandering, natuurrampen of ontheemding

Steeds meer kinderen zonder onderwijs door crisis in hun land

Emmanuel Ikwuegbu / Unsplash

Afrika ten zuiden van de Sahara is het hardste getroffen, en goed voor meer dan de helft van alle door crisissen getroffen kinderen.

Het aantal schoolgaande kinderen in een crisissituatie is in een jaar tijd gestegen met ruim 12 procent tot 224 miljoen. Het grootste deel van de kinderen heeft geen toegang tot kwalitatief onderwijs, waarschuwen de Verenigde Naties (VN).

Gewapende conflicten, klimaatverandering, natuurrampen of ontheemding: ze hebben het aantal schoolgaande kinderen dat in een crisissituatie zit wereldwijd doen toenemen tot 224 miljoen, blijkt uit een nieuw rapport van het VN-fonds Education Cannot Wait.

Toegang en kwaliteit

Maar van die 224 miljoen kinderen hebben er maar 25 miljoen ook toegang tot kwaliteitsvol onderwijs. Voor 72 miljoen kinderen is er helemaal geen scholing. Van die kinderen woont de helft in amper acht landen: Ethiopië, Pakistan, Afghanistan, Soedan, Democratische Republiek Congo, Myanmar, Mali en Nigeria.

En ook wie wel naar school kan, krijgt daar lang niet altijd kwaliteitsonderwijs, blijkt uit het rapport. Volgens de cijfers hebben 127 miljoen kinderen wel toegang tot onderwijs, maar onder het minimumniveau van vaardigheden die door de VN omschreven worden in de ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De kinderen krijgen dus wel onderwijs, maar leren er onvoldoende lezen of rekenen.

Afrika ten zuiden van de Sahara is het hardste getroffen, en goed voor meer dan de helft van alle door crisissen getroffen kinderen. Dat is onder meer het gevolg van de grootschalige droogtes in Oost-Afrika en de toenemende intensiteit van verschillende conflicten op het continent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.