Steeds minder Palestijnen mogen naar Israël voor medische behandeling

Physicians for Human Rights-Israel CC BY-NC-ND 2.0

 

Slechts iets meer dan de helft van alle Palestijnen die vorig jaar voor een belangrijke medische behandeling naar Israël wilden, kreeg daarvoor toestemming van Israël. Dat is het laagste aantal sinds 2008, toen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begon met het bijhouden van cijfers.

Mensenrechtenorganisaties stelden gisteren in een reactie dat er dringend een einde moet komen aan de al tien jaar durende afsluiting van de Gazastrook. De grote vertraging bij de Palestijnse Autoriteit bij de goedkeuring van aanvragen en de afsluiting van de grensovergang bij Rafah door Egypte verergerden de problemen nog eens.

Onnodige overlijdens

De WHO stelt dat door de vertraging of weigering van toestemming in 2017 54 Palestijnen, waarvan er 46 kanker hadden, overleden. ‘We constateren dat Israël steeds vaker toestemming weigert of vertraagt als het gaat om mogelijk levensreddende behandelingen voor kanker en andere behandelingen buiten Gaza’, zegt Aimee Shalan, ceo van Medical Aid for Palestinians (MAP).

‘We constateren dat Israël steeds vaker toestemming weigert of vertraagt als het gaat om mogelijk levensreddende behandelingen voor kanker en andere behandelingen buiten Gaza’

Patiënten overlijden onnodig zegt ze, terwijl de gezondheidszorg in Gaza, die al een halve eeuw lijdt onder de bezetting en tien jaar onder een blokkade, steeds minder in staat is zorg te bieden aan de bevolking.

Sinds 2007 blokkeert Israël het verkeer via land, lucht en zee naar Gaza. De Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis noemen dat een ‘collectieve straf’ en roepen Israël op de blokkade op te heffen. 

Palestijnen in Gaza kunnen ook hun luchthaven niet heropenen of een zeehaven bouwen, waardoor ze afhankelijk zijn van buitenlandse vliegvelden als ze naar het buitenland willen.

Palestijnen in Gaza misten in 2017 minstens 11.000 geplande afspraken, doordat de Israëlische autoriteiten toestemming weigerden of niet tijdig antwoordden op aanvragen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift