Steenkool kost Europese volksgezondheid 43 miljard per jaar

Nieuws

Steenkool kost Europese volksgezondheid 43 miljard per jaar

Steenkool kost Europese volksgezondheid 43 miljard per jaar
Steenkool kost Europese volksgezondheid 43 miljard per jaar

08 maart 2013

Elektriciteitscentrales op basis van steenkool kosten de Europese bevolking tot 42,8 miljard euro per jaar aan gezondheidskosten. Dat stelt de Health and Environment Alliance (HEAL) in een nieuw rapport.

Het nieuwe rapport van de organisatie is de eerste berekening van de effecten van steenkoolcentrales op ziektes als chronisch longlijden en hartkwalen. De effecten zijn volgens de onderzoekers het ergste in Polen, met meer dan 8 miljard euro per jaar. Roemenië en Duitsland volgen op de tweede plaats met meer dan 6 miljard elk. België klokt volgens het rapport af op 134 miljoen euro, Nederland op 386 miljoen.

“Dit rapport biedt het wetenschappelijke bewijs voor de gezondheidsimpact vna steenkool en biedt essentiële informatie voor het bepalen van het energiebeleid”, zegt Genon Jensen, directeur van Heal. “De bevinden zijn bijzonder zorgwekkend, omdat het gebruik van steenkool weer toeneemt na jaren van achteruitgang. De duizelingwekkende kosten voor de volksgezondheid zouden het Europese energiebeleid in vraag moeten stellen.”

Klimaatverandering

Het aantal steenkoolcentrales terugdringen heeft niet alleen positieve gevolgen voor de volksgezondheid op korte termijn, maar ook voor het klimaat. Steenkool is de meest klimaatonvriendelijke fossiele brandstof in Europa, goed voor en vijfde van de totale CO2-uitstoot.

De opwarming van de aarde beperken is dan ook belangrijk voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen en ouderen, die risico lopen bij hittegolven.

De auteurs van het rapport pleiten voor een verbod op de bouw van nieuwe steenkoolcentrales op korte termijn. Tegen 2040 zou de EU de vuile brandstof helemaal moeten afzweren. “OP die manier worden de long- en hartproblemen vermeden die met blootstelling aan de vervuiling gepaard gaan”, zegt Jensen. “Op langere termijn zijn er belangrijke voordelen voor de strijd tegen de klimaatverandering. Kiezen voor alternatieven zou ook de huidige ongerechtigheid de wereld uithelpen, waarbij Europeanen de een gezondheidsrekening van steenkool moeten betalen.”