Steenkoolplannen worden wereldwijd afgevoerd

Het aantal geplande nieuwe steenkoolcentrales is dit jaar al wereldwijd met 14 procent gedaald, vooral in China en India. Dat blijkt uit een analyse van Coalswarm.

  • V.T. Polywoda (CC BY-NC-ND 2.0) Steenkoolcentrale in de provincie Henan V.T. Polywoda (CC BY-NC-ND 2.0)

Begin dit jaar was er nog voor 1090 gigawatt aan nieuwe capaciteit gepland, maar dat cijfer is inmiddels gedaald tot 932 gigawatt. Het verschil – 158 gigawatt – is vergelijkbaar met bijna de totale steenkoolcapaciteit van de Europese Unie. De cijfers zijn afkomstig van Coalswarm, een ngo die de evoluties in de steenkoolsector in het oog houdt.

China en India

China is met 114 gigawatt goed voor het grootste deel van de daling, gevolgd door India met 40 gigawatt. Ook de Filipijnen en Indonesië stelden hun steenkoolplannen naar beneden bij, terwijl Egypte en Mongolië net meer centrales plannen.

China maakte eerder dit jaar al bekend dat het flink zou snoeien in de steenkoolsector om een overaanbod tegen te gaan en de strijd tegen luchtvervuiling en de klimaatverandering op te voeren.

Ook India heeft dit jaar de nood aan nieuwe centrales verminderd, mede door de onbenutte capaciteit van bestaande centrales aan te pakken.

Nog te hoog

Volgens Coalswarm worden wel nog steeds teveel nieuwe centrales gepland om de klimaatopwarming dichtbij de 1,5 graden te houden, zoals overeengekomen is in het klimaatverdrag van Parijs eind vorig jaar.

Toch denken analisten dat de huidige trend zich verder zal zetten. Naast het groeiende klimaatbewustzijn zal de dalende prijs van hernieuwbare energie de steenkoolcentrales immers ook economisch onder druk zetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift