Steenkoolvervuiling verspreidt zich in Latijns-Amerika

Ondanks groeiende druk om het gebruik van steenkool in de elektriciteitsproductie te verminderen, zijn in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied verschillende projecten gepland om deze vervuilende energiebron uit te breiden.

World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)

Colombiaanse steenkoolmijn bij Samaca

De plannen gaan in tegen de klimaatdoelen waarmee de landen vrijwillig instemden als onderdeel van het klimaatakkoord van Parijs, dat werd goedgekeurd in december 2015.

Nieuwe steenkoolcentrales

‘Latijns-Amerika speelt geen grote rol in de sector, maar heeft wel invloed op de regio. Colombia exporteert bijvoorbeeld veel steenkool’, zegt Heffa Schucking, hoofd van de ngo Urgewald. ‘Het probleem is dat er veel projecten op stapel staan, die mogelijk leiden tot jarenlange afhankelijkheid.’

‘Colombia exporteert veel steenkool’

Urgewald presenteerde tijdens de klimaatconferentie in Bonn, die nog tot en met 17 november duurt, de Global Coal Exit List (GCEL). In dat rapport is informatie te vinden over het gebruik van steenkool in de regio, gezien in een globale context. In Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied bedraagt de geïnstalleerde capaciteit op basis van steenkool 17.909 megawatt. Mexico neemt daarvan 5.351 megawatt voor zijn rekening, Chili 5.101 en Brazilië 4.355.

Nieuwe steenkoolprojecten voegen daar echter nog eens 8.427 megawatt aan toe. In Chili gaat het om 2.647 megawatt, in Brazilië om 1.540, de Dominicaanse Republiek 1.070, Venezuela 1.000, Jamaica 1.000, Colombia 850 en Panama 320.

GCEL heeft ook een overzicht gemaakt van de betrokken bedrijven, inclusief transnationale bedrijven zoals AES en Drummond (Verenigde Staten), Enel (Italië) en Engie (Frankrijk).

Desinvesteren

Carlos Rittl van Climate Observatory, een netwerk van Braziliaans milieuorganisaties, zegt dat het in zijn land ontbreekt aan een duidelijk beleid op het gebied van steenkool. ‘Er zijn doelen voor hernieuwbare energie tot 2030, maar tegelijkertijd komen er steenkoolcentrales bij.’ Er is geen link tussen de energieagenda en de vrijwillige doelen waar Brazilië mee heeft ingestemd, zegt hij.

‘Er zijn doelen voor hernieuwbare energie, maar tegelijk komen er steenkoolcentrales bij’

De Braziliaanse ecoloog is een van de 20.000 deelnemers aan de klimaatconferentie in Bonn, waar tevens afgevaardigden van regeringen, burgerorganisaties, internationale organisaties en het bedrijfsleven zijn te vinden.

In het rapport van GCEL worden 225 bedrijven genoemd die van plan zijn steenkoolwinning uit te breiden, en 282 die van plan zijn nieuwe steenkoolcentrales te bouwen. Tot die laatsten behoren onder meer het Duitse RWE en Uniper SE.

GCEL dringt er bij investeerders op aan zich terug te trekken uit bedrijven die investeren in de steenkoolindustrie, zodat de bouw van geplande centrales niet doorgaat en bestaande centrales geleidelijk gesloten worden.

Subsidies afschaffen

Colombia beschikt over 16,5 miljard ton aan steenkoolreserves. Mariana Rojas, directeur Klimaatverandering bij het ministerie van Milieu, zegt in een reactie dat het lastig is van steenkool af te stappen. ‘Er worden verschillende strategieën gebruikt in verschillende sectoren. We willen het gebruik van hernieuwbare energie in de energiemix aanmoedigen. Hernieuwbare energie wordt door de lage prijzen steeds aantrekkelijker. Maar we kunnen niet alle sectoren daarmee bereiken.’

In het rapport Coal in Colombia van de ngo Tierra Digna, staat dat het land van plan is tot 2079 steenkool te winnen

In het rapport Coal in Colombia, geschreven door de ngo Tierra Digna, staat dat het land van plan is tot minstens 2079 steenkool te blijven winnen. In Brazilië is al een nieuwe centrale in aanbouw, en er zitten er nog minstens zes aan te komen. In Mexico is de situatie min of meer hetzelfde. De huidige mijnbouwvergunningen, voor meer dan 700 miljoen ton steenkool, verlopen in 2062.

Duitsland zegt uiterlijk in 2018 de laatste steenkoolcentrales te willen sluiten, Italië in 2025 en Canada in 2030.

‘De eerste stap is het afschaffen van subsidies voor steenkool en die te besteden aan zonne- en windenergie’, zegt Rittl.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift